Prohrkávaný salát se zelím pro každou grilovačku
Dnešní prohrkávaný salát je toho dobrým příkladem. Připravit si ho můžete během chvíle, a to klidně i o půlnoci beze strachu, že byste po něm přibrali. Jeho základem je zelí, které v kombinaci s červenou řepou a mrkví umí vykouzlit lahodné občerstvení nejen k masu – chutnat vám totiž bude i jen tak sám o sobě a navíc hraje všemi barvami.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Dušené zelí se slaninou se vám postará o jednoduchý oběd plný živin
Prohrkávaný salát se zelím
- 11polovinahlávky bílého zelí
- 11polovinahlávky červeného zelí
- 11ksčervená řepa
- 11ksvětší mrkve
- 22lžícecitronové šťávy
- 22lžíceolivového nebo lněného oleje
- 11lžícevinného octa
- sůl a pepř dle chuti
- jablko a křen (volitelné)
Postup:
Nejdříve si připravíme červenou řepu. Nakrájíme ji na větší půlměsíčky a zastříkneme ji citrónovou šťávou. Přendáme na plech a pečeme při teplotě 160 °C přibližně 20 minut. Po vyndání z trouby ji necháme vychladnout. Měla být poloměkká.
Bílé a červené zelí si nakrouháme nahrubo na struhadle a přendáme do větší misky s víkem. Promícháme s nahrubo nastrouhanou mrkví. Vychladlou červenou řepu nakrájíme na menší kostičky a přidáme do misky.
Ze zbytku citrónové šťávy, dvou lžic oleje, lžíce vinného octa, soli a pepře připravíme zálivku. Ingredience dobře promícháme. Zálivkou zalijeme salát v misce, který následně zaděláme víčkem. Směs v misce intenzivně protřepeme, aby se jednotlivé chutě dobře promísily.
Salát lze podle chuti obměňovat. Výše uvedené tvoří chutnou kombinaci i s jablkem či křenem, popřípadě obojím. Jablko se přidává oloupané a nastrouhané nahrubo. Křen pro jeho intenzivní chuť přidáváme opatrně, a to oloupaný a nastrouhaný najemno.