Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Meruňkové řezy z kompotu si zamilujete i vy. Příjemně osvěží

Chcete si připomenout letní dny lahodným ovocným dezertem? Pak pro vás máme skvělý tip. Naše meruňkové řezy jsou hotové raz dva, a navíc skvěle chutnají. Připravíte je i z meruňkového kompotu, a tak jsou skvělou volbou v období, kdy je čerstvého ovoce nedostatek.
meruňkové řezy
Připravte si skvělé meruňkové řezy. (zdroj foto: woman.tiscali.cz)

Co budeme potřebovat na meruňkové řezy

Na přípravu těsta na meruňkové řezy budete potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 6 vaječných žloutků
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 175 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 kávová lžička vanilkového aroma
  • 2 balení prášku do pečiva
  • kůru z 1 citronu
  • 1 konzervu meruňkového kompotu (400-500 g)

Na pěnu si kromě toho připravte:

  • 6 vaječných bílků
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g strouhaného kokosu
  • špetku soli

Příprava

Cukr vyšlehejte s máslem a postupně přidávejte vaječné žloutky, vanilkové aroma. Z těchto ingrediencí byste měli našlehat hutnou pěnu. Do té přilejte mléko a mouchu smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta přidejte najemno nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu. Těsto pořádně zpracujte a nechte chvilku odpočinout.

Připravte si plech na pečení, vymažte ho máslem nebo tukem na pečení a vysypte moukou. Pak na plech vylijte těsto a rozetřete ho do stejnoměrné vrstvy. Na těsto vyskládejte dobře okapané a oschlé meruňky. Kdyby byly vlhké, navlhlo by vám od nich i těsto a dezert by se špatně upekl. Těsto s meruňkami pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu přibližně dvaceti minut.

Zatímco se vám korpus peče, připravte si pěnu na ozdobení. Lehce osolené bílky vyšlehejte a za stálého šlehání přidávejte cukr, dokud nevznikne lehká a lesklá pěna. Do té přisypte kokos a směs pak zlehka promíchejte, aby se v ní kokos rovnoměrně rozvrstvil. Pěnu navrstvěte na upečený a ještě horký korpus.

Dezert pak vraťte do trouby a pečte na 150 °C, bude stačit jen pár minut, než se pěna zbarví dozlatova.

Před servírováním posypte vanilkovým nebo moučkovým cukrem. Dezert je lepší konzumovat vychladlý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nepečený zákusek ze zakysané smetany: Budete se oblizovat!

Pudinkový dort s meruňkami z listového těsta jako zákusek ke kávě

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek