Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Máslové knoflíky s domácím rybízovým džemem

Jestliže je linecké cukroví váš šálek kávy, tak jednoznačně musíte vyzkoušet tento recept. S ním nemusíte čekat na příležitost, jako jsou Velikonoce nebo Vánoce, máslové knoflíky se hodí i jako pohoštění pro návštěvu nebo pro zpestření líného nedělního odpoledne. Vystačíte si s pár ingrediencemi a trochou času a sladké knoflíčky s džemem jsou na stole.
máslové
Máslové knoflíčky si nemusíte dopřát až se svátky. Zpříjemněte si s nimi víkendové odpoledne.

Máslové sušenky, čajové pečivo nebo jak tomu říkáme my, máslové knoflíky. Rybízový džem můžete samozřejmě nahradit i jiným, nicméně doporučujeme volit nějaký kyselejší chuti, který bude doplňovat sladké těsto. Dobrou volbou je tak třeba meruňkový nebo ostružinový.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Domácí Koka sušenky jsou lepší než ty z obchodu

Křehké domácí sušenky, které potěší vaše chuťové pohárky

Máslové knoflíky s džemem

porce
g / porce
Ingredience:
  • 125
    125
    g
    kvalitního másla
  • 3
    3
    lžíce
    moučkového cukru
  • 1
    1
    lžíce
    citronové kůry
  • 200
    200
    g
    hladké pšeničné mouky
  • 250
    250
    g
    červeného rybízu
  • 150
    150
    g
    cukru krystal

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme džem, kterým budeme máslové knoflíky zdobit. Červený rybíz si očistíme a opláchneme pod vodou. Přesypeme si ho do hrnce, přidáme krystalový cukr a rozmačkáme mačkadlem na brambory. Takto necháme asi půl hodiny, aby plody pustily víc šťávy.

  2. Dále si připravíme těsto. Máslo si necháme povolit při pokojové teplotě a přidáme k němu citronovou kůru a moučkový cukr. Společně promícháme. Následně přidáváme postupně pšeničnou mouku. Mícháme vařečkou, dokud je to možné, poté, co těsto začne houstnout, pokračujeme ručně. Vypracujeme vláčné nelepivé těsto, které odložíme odpočinout do lednice asi na čtvrt hodiny.

  3. Vrátíme se k přípravě džemu. Rybízovou drť s cukrem začneme zahřívat. Pomalu přivedeme směs k varu a na mírném plamenu necháme probublávat, dokud se neodpaří přebytečná šťáva a džem nezhoustne. Jakmile má rybíz požadovanou konzistenci, odstavíme z plotny a necháme chladnout.

  4. Těsto si vyndáme z lednice. Rukou z něj odebíráme menší kousky, ze kterých vytvoříme kuličku. Tu následně v dlani zploštíme a ve středu vytvoříme palcem důlek, do kterého po upečení přijde džem. Takto připravené máslové knoflíky skládáme vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Pak pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi půl hodiny dozlatova.

  5. Do vlažných knoflíků dáváme asi půl lžičky vlažného džemu. Takto můžeme podávat. Pokud ale chcete docílit skutečné podoby knoflíků, tak na každý knoflík kápněte dvě nebo čtyři kapky bílou čokoládou.

Video návod

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept

Video návod

Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5

20 minut příprava + minimálně 3 hodiny chlazení

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek