Domácí marináda povýší grilování na opravdový gurmánský zážitek
Letní měsíce jsou jako stvořené pro relax, lenošení u vody a dovolenou, se kterou úzce souvisí i poznávání nových chutí a objevování originálních chuťových kombinací. Abyste si mohli dopřát opravdový gurmánský zážitek, nemusíte nutně cestovat do exotických zemí. Stačí, když marináda bude součástí vašeho grilování.Namícháte si jednu z originálních marinád, které pohladí všechny vaše smysly?
Než se pustíte do marinády
Grilování se stalo neodmyslitelnou součástí českého léta a marináda jakbysmet. Ať už patříte mezi zastánce zdravého životního stylu a s oblibou si pochutnáte na rybách nebo grilované zelenině, anebo patříte k milovníkům kvalitních steaků a grilovaných žebírek, vždycky se vám bude hodit kvalitní marináda. Letní grilovačku si můžete samozřejmě maličko zjednodušit, pokud sáhnete po některé z marinád, které jsou běžně dostupné ve většině obchodů.
Pokud vás ale jejich chutě už omrzely, není nic snazšího, než si namíchat domácí marinádu podle svých chutí. Před tím, než se však do vlastnoruční marinády pustíte, je třeba ujasnit si pár základních pravidel.
Doba nakládání
Mezi nejrozšířenější mýty v grilování obecně patří poučka: čím déle je maso naložené, tím je lepší. To není tak úplně pravda. K tomu, abyste maso proměnili v luxusní grilovanou dobrotu, mu bohatě postačí naložení v marinádě přes noc. Samozřejmostí je pak zvolit uzavíratelnou nádobu, nejlépe zipový pytlík, ze kterého lze vytlačit přebytečný vzduch.
Kvalitní suroviny
Když už se rozhodnete investovat čas a energii do domácí marinády, měli byste si dát záležet na výběru kvalitních surovin. Kečup, který je ve většině marinád zásadní surovinou, vybírejte opravdu s velkou pečlivostí. Jednoznačně je nejlepší alternativou domácí kečup, pokud jej ale budete kupovat, vyplatí se vám, když zvolíte kečup vysoké kvality, nejlépe bez chemických barviv aditiv a s vysokým množstvím rajčat.
V drtivé většině marinád také hraje klíčovou roli kyselá chuť citronové šťávy nebo octa, jenž spolu s troškou oleje pomáhá masu dokonale zkřehnout a usnadňuje tak jeho propečení a zkracuje dobu grilování, čímž předchází ztrátě šťávy a vysušování.
Technika grilování
I když máte maso sebedokonaleji dochucené a připravené, špatná technika grilování může jeho chuť a konečný požitek z pokrmu úplně zazdít. Nejdůležitější je, nechat maso okapat a otřít z něj všechnu přebytečnou marinádu, než jej položíte na gril. Zabráníte tak zbytečnému připalování. Všechny pochoutky naložené do marinád vždy grilujte na dokonale rozpálených uhlících, nikoli na otevřeném ohni.
Tradiční marinády
Medová marináda
Co budete potřebovat:
- 450 ml kvalitního přírodního kečupu
- 55 ml medu
- 180 ml vody
- 125 ml jablečného octa
- 20 ml slunečnicového oleje
- 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
- 1 polévkovou lžíci worcestrové omáčky
- ½ polévkovou lžíci sušené mleté cibule
- 1 lžičku čerstvě mletého černého pepře
- 55 ml hnědého cukru
Ingredience vložíme do malého hrnce, ve kterém jej za stálého míchání přivedeme k varu. Poté stáhneme teplotu a povaříme 45 minut, během nichž marinádu pravidelně mícháme. Po vychladnutí můžete marinádu přelít do uzavíratelné sklenice a skladovat až dva týdny v lednici.
Domácí barbecue na maso i žebírka
Co budete potřebovat:
- 20 ml slunečnicového oleje
- 75 ml rajského protlaku
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- 1,5 lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky sušené mleté cibule
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky mleté žluté hořčice
- 1 lžičku mořské soli
- ¾ lžičky sušeného mletého česneku
- 1 lžičku mleté papriky
- 2 lžičky mletého chilli
- ¼ lžička mleté skořice
- 125 ml vody
- 3,5 polévkových lžic medu
- 1 polévkovou lžíci melasy
- špetku kajenského pepře
Veškeré koření připravíme do malé misky a odložíme stranou. V hrnci důkladně smícháme rajský protlak, olej, vodu, med, melasu a jablečný ocet. Poté přimícháme směs koření a přivedeme k varu. Marinádu stáhneme na nižší teplotu a necháme asi 30 minut povařit. Pokud je marináda příliš hutná, lze ji zředit troškou vody.
Po zchladnutí můžeme marinádu ihned použít na žebírka nebo ji skladovat v uzavíratelné sklenici v chladničce, kde vydrží čerstvá jeden týden.
Originální marinády
Indická marináda na špízy na grilování
Co budete potřebovat:
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 žloutky
- 1 lžičku sladké papriky
- 1 lžičku sušeného zázvoru
- 3 lžičky solamylu
- 1 lžičku kari
- ½ lžičky soli
- 1 lžičku pepře
- čerstvou cibuli
V míse utřeme žloutky se sójovou omáčkou, přidáme solamyl a zbylé koření a důkladně promícháme. Do hotové směsi přimícháme na kousky nakrájenou cibuli a poté můžeme přidat kousky masa nebo zeleniny, které budeme před grilování napichovat na špejle.
Bylinková marináda
Co budete potřebovat:
- 360 ml olivového oleje
- 4 šalotky
- bylinky (tymián, oregano, bazalka)
- sladké mleté papriky
- kmín
- sůl
- pepř
V míse smícháme olivový olej, koření a bylinky. Přidáme oloupané, na polovinu rozkrojené stroužky česneku. Nakonec přidáme oloupané šalotky ponechané vcelku. Do hotové marinády naložíme maso a necháme přes noc uležet v lednici.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Grilování je skvělou devízou léta. Jaké pochutiny si na grilu připravit?
Grilování aneb tipy na nejlepší grilované dobroty pro masožrouty i vegetariány