3 tipy na lehký a chutný letní oběd
Čím vyšší jsou venku teploty, tím menší chuť máme k jídlu. Nejvíc si v takovou chvíli přejeme schovat se do stínu s ledovým nápojem. Proto jsme pro vás připravili rovnou tři jídla, která vám budou chutnat i v horkém počasí.
Nejen vysoké teploty mají v létě za následek, že nemáme tak velkou chuť k jídlu. Nechce se nám mnoho času trávit ani u plotny, která nás ještě víc zahřeje. Inspirujte se proto našimi tipy na lehké a rychlé letní obědy, které vám přijdou vhod.
1. Vegetariánská nudlová omeleta
Budete potřebovat:
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 3 vejce
- 2 jarní cibulky nakrájené na kousky
- 50 g tenkých uvařených vaječných nudlí
- 50 g baby kukuřice
- ½ červené papriky
- ¼ šálku fazolových klíčků
- lístky koriandru
Postup přípravy:
- Rozehřejte olej v nepřilnavé pánvi o průměru 20 cm na středním ohni.
- V míse rozšlehejte vejce a jarní cibulku, vmíchejte uvařené vaječné nudle.
- Přidejte vaječnou směs na pánev a nakloňte ji, aby se rozprostřela. Vařte 5-6 minut nebo dokud okraje omelety neztuhnou a spodní strana není zlatavá.
- Navrch dejte baby kukuřici a červenou papriku. Přikryjte pokličkou a vařte další 3-4 minuty, dokud zelenina nezměkne a omeleta neztuhne.
- Podávejte posypané fazolovými klíčky, koriandrem a zelenou částí nakrájené jarní cibulky.
2. Řecký kuřecí salát
Budete potřebovat:
- 200 g cherry rajčat
- 1 velkou červenou cibuli
- 1 velkou červenou papriku
- 2 cukety na plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 1 citron – kůra nastrouhaná najemno a šťáva
- lístky oregana
- 80 g nadrobené marinované fetty
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vyložte 2 velké plechy pečicím papírem.
- Smíchejte rajčata, cibuli, papriku a cuketu ve velké míse. Přidejte olej, česnek a citronovou kůru. Dochuťte. Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Rajčatovou směs poklaďte na vyložené plechy. Pečte 20-25 minut nebo dokud zelenina nezměkne a nezezlátne.
- Kuřecí maso nakrájené na kousky ogrilujte a společně se zeleninovou směsí promíchejte ve velké míse.
- Pokapejte citronovou šťávou a posypte oreganem. Promíchejte, aby se směs spojila. Navrch dejte fettu, dochuťte pepřem a máte báječný letní oběd.
3. Bramborové nudle s chorizem a pestem
Budete potřebovat:
- 1,5 hrnku fazolí
- 2 klobásy chorizo nakrájené na tenké šikmé plátky
- 250 g bramborových nudlí (nebo pšeničných dle chuti)
- 250 ml smetany
- sklenice bazalkového pesta
Postup přípravy:
- Uvařte a oloupejte fazole.
- Rozehřejte pánev na středně silném ohni. Chorizo smažte za stálého obracení 2-3 minuty nebo dokud nezkaramelizuje. Nechte okapat na papírové utěrce.
- Nudle vařte za stálého míchání 3 minuty nebo dokud nezměknou. Přidejte smetanu a přiveďte k varu. Vmíchejte polovinu pesta, dokud se dobře nespojí.
- Směs rozdělte do misek a obložte chorizem a fazolemi. Navrch dejte kopečky zbylého pesta. Ihned podávejte.
Který náš recept na chutný a letní oběd vás zaujal nejvíc?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
3 letní saláty: Odlehčete zažívání a dopřejte si zdravé pochoutky