Lesní cheesecake se šťavnatými plody
Svěží fialové borůvky, stejně jako temné černé ostružiny vám společně s korpusem ze sušenek Oreo doslova roztančí chuťové pohárky. Tento lesní cheesecake chutná úžasně především k ledové kávě při posezení v parném srpnovém dni na terase.
Lesní plody můžete obměňovat podle svého momentálního rozpoložení i dostupných zásob ve vaší spižírně. Výborný je třeba i s černým nebo červeným rybízem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
New York Cheesecake. Recept na tu nejlepší verzi tvarohové pochoutky
Nepečený čokoládový cheesecake potěší i ty nejmlsnější jazýčky
Lesní cheesecake
- 3030kssušenek Oreo s bílou čokoládovou polevou
- 100100gmásla
- 300300gborůvek
- 300300gostružin
- šťáva z poloviny limety
- 11balenímascarpone
- 11balenížervé
- 11kelímeksmetany ke šlehání
- 11baleníželatiny
- 200200gkrystalového cukru
Postup:
Připravíme si hranatý plech o velikosti asi 20x20 centimetrů s vyšším okrajem nebo dortovou formu o průměru asi 25 centimetrů. Sušenky Oreo si přemístíme do robota a nahrubo je nameleme. V mikrovlnné troubě si necháme v misce povolit máslo a poté ho přilijeme k sušenkám. Vše ještě jednou promixujeme, aby vznikla tvárná hmota. Tou rovnoměrně vyložíme dno a stěny připravené formy. Odložíme do lednice.
Ostružiny a borůvky si omyjeme a očistíme. V hrnci je rozmačkáme šťouchadlem na brambory, aby plody lépe pustily šťávu, a přidáme šťávu z limetky a cukr. Směs prohřejeme a pak asi 10 minut povaříme na mírném plamenu. Dáme stranou a necháme vychladnout.
Mezitím si v misce prošleháme mascarpone s balením žervé a poté přidáme smetanu ke šlehání. Šleháme, dokud nemáme hladký krém. Želatinu si připravíme podle návodu na obalu a přidáme ji ke krému. Ze směsi s plody dáme stranou asi 10 lžic a zbytek promícháme s krémem z mascarpone.
Z lednice vyndáme vychlazený korpus, na který naneseme rovnoměrně krém. Opět odložíme do lednice, alespoň na 30 minut. Poté vyndáme a polijeme směsí z plodů, kterou jsme si dali stranou. Pokud máme ještě nějaké plody, můžeme lesní cheesecake dozdobit. Dáme do lednice a alespoň hodinu chladíme.