Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Skladování brambor: Jak udržet kvalitu a zabránit klíčení?

Brambory patří mezi nejoblíbenější české přílohy vůbec. Mnohdy jsou dokonce považovány za naši původní plodinu, což není pravda – původ mají v Americe. I přesto u nás zdomácněly a ročně jich sníme téměř 65 kg na osobu.
brambory
A jak skladujete brambory vy?

Vzhledem ke své výborné stravitelnosti jsou brambory oblíbené u osob, které mají potíže s trávením, nebo které trápí nadýmání. A velmi zajímavá je také vysoká energetická hodnota brambor, jakož i vysoký obsah vlákniny.

Brambory můžeme připravovat na nejrůznější způsoby, aby si však zachovaly svou chuť a kvalitu, je důležité je správně skladovat.

Zabraňte nízkým i vysokým teplotám

Největší chybou, kterou můžeme při skladování brambor udělat, je to, že jim znemožníme „dýchání“.
Neměli bychom zapomínat, že jsou to živé organismy, které potřebují vzduch – ten výrazně prodlužuje jejich životnost.

Pokud tedy kupujeme brambory v obchodě, měli bychom je co nejdříve po příchodu domů přendat z igelitového sáčku nejlépe do dřevěné bedýnky s otvory po stranách, aby mohly „dýchat“.

A jak tedy na správné skladování brambor?

  • Nejlepším místem pro skladování brambor je tmavý, dobře větraný sklep. Pokud jej nemáme, měli bychom brambory udržovat při teplotě kolem 5 °C. Vždy bychom ale měli pamatovat na to, že musí být v temnu – na světle začnou hlízy zelenat a produkovat solanin, který následně vyvolává zažívací potíže.
  • Ke skladování bychom měli vybrat pouze takové brambory, které nejsou poškozené.
  • Pokud skladujeme malé množství brambor, můžeme je uchovávat v lednici v přihrádce na zeleninu, a to při teplotě 4–7 °C.
  • Brambory můžeme uchovávat také na balkoně, v takovém případě je ale potřeba zabránit jejich přemrznutí. Ideální je krabice či bedýnka vyložená polystyrenem a pokud jsou zakryté pytlovinou, starou dekou či kobercem. Když brambory přemrznou, ztratí na kvalitě a zesládnou.
  • Stejně jako chlad škodí bramborám i vysoké teploty – překročí-li teplota skladování 12 °C, začnou brambory brzy klíčit, scvrkávat se a hnít.

A jak dlouho lze brambory skladovat? V ideálních podmínkách, tedy za doporučené teploty, s přístupem vzduchu a v temnotě, přibližně 5–8 měsíců dle odrůdy.

K TÉMATU  Jak se rychle zbavit černých teček? Sáhněte po medu, citronu nebo ovesných vločkách

Důležité je předcházet zbytečnému potravinovému odpadu a právě správné skladování nebo nakupování jídla potravin v množství, které stihneme spotřebovat, jsou řešením, kterým můžeme předcházet plýtvání potravinami.

Další možností je snaha využívat maximální množství surovin a minimalizovat potravinový odpad, který vyhazujeme.

Zkuste vaření zero waste podle seriálu Vaření beze zbytku, biologicky rozložitelný odpad bychom měli vždy třídit! Slupky a odřezky brambor by proto měly skončit vždy ve sběrných nádobách na bioodpad, nebo na kompostu.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek