Speciální tvarohovo makový koláč pro mlsné jazýčky
Je o poznání bohatší než jiné koláče, tvaroh s mákem totiž tvoří velkou většinu jeho objemu. A i když se peče dlouho, samotná příprava vám moc času nezabere. Jen je třeba si předem namočit mák, pokud nemáte mletý. Ale jako jiné koláče, i ten náš bude chuťově bohatší, když použijete neumletý mák, takže zařadit tento krok se vyplatí. A teď už hurá do přípravy, tvarohovo makový koláč čeká!
Ingredience na tvarohovo makový koláč
- 500 g plnotučného tvarohu
- 200 g moučkového cukru
- 150 g máku
- 100 g másla
- 10 g kukuřičného škrobu
- 3 vejce
- 2 vanilkové cukry
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
Příprava
Mák zalijte horkou vodou, stačí z rychlovarné konvice, a nechte asi dvacet až třicet minut louhovat. Mezitím si rozklepněte jedno vejce, malinko ho přisolte a našlehejte si ho vidličkou. Přidejte k němu asi čtvrtinu cukru a na kousky nakrájené změklé máslo. Ve větší míse si zadělejte na těsto – prosejte do ní mouku s práškem do pečiva. Pak do mouky přilijte vaječnou směs a nechte těsto zpracovávat kuchyňským robotem alespoň pět minut.
Hotové těsto přelijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a tu odložte do lednice, zatímco si budete chystat náplň. Tvaroh přendejte do mixéru a umixujte ho spolu se zbývajícími vajíčky, zbytkem cukru, kukuřičným škrobem a špetkou soli. Umixovanou směs rozdělte na dvě části, jedna by měla být o trochu menší než druhá. Do menší části si vmíchejte scezený mák.
Korpus vyndejte z lednice a postupně na něj na střídačku vrstvěte tvarohovou i makovou hmotu. Pokud se vše podařilo, obě budou tekuté. Ti šikovnější svedou nakreslit i nějaký jednodušší vzor. Nakonec náplň zarovnejte nožem a tvarohovo makový koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Upečený bude asi za hodinu. Podávejte ho vystydnutý. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT