Univerzální ovocný koláč s esencí letní zahrady
Ovšem úplně nejlepší, nejen za nás, ale i ozkoušené strávníky, je tento univerzální ovocný koláč s meruňkami. Tuhle variantu vám proto můžeme směle doporučit jako tu hlavní.
Ingredience na univerzální ovocný koláč
Korpus:
- 400 g polohrubé mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 125 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 4 vaječné žloutky
- 1 balení prášku do pečiva
Náplň:
- 1 kg čerstvého ovoce (meruněk, broskví, špendlíků nebo třeba jablek)
- 400 g plnotučného tvarohu
- 2 balení vanilkového cukru
Zdobení:
- 80 g cukru krystal
- 4 vaječné bílky
- 1 balení vanilkového cukru
- Špetka soli
Příprava
Vejce si rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky budou potřeba později, žloutky rovnou zpracujete. Do žloutků vmíchejte cukr a změklé máslo. Směs vyšlehejte do pěny a po částech do ní zapracovávejte mléko. To je dobré nechat nejprve ohřát na pokojovou teplotu. Nakonec do těsta prosejte mouku s práškem do pečiva a nechte ho několik minut zpracovávat kuchyňským robotem.
Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a pak do něj těsto přelijte a navrstvěte ho tak, aby bylo pokud možno rovnoměrné. Na těsto vyskládejte očištěné a omyté ovoce. To je dobré po omytí nechat uschnout nebo jemně osušit papírovou utěrkou. Pokud máte ovoce se silnější slupkou, třeba jablka, je lepší jej také oloupat.
Na ovoce přijde tvaroh vyšlehaný s vanilkovými cukry. Nožem ho vytvarujte tak, aby byl rovnoměrně rozmístěný, ale nezasahoval až úplně do krajů. Tvaroh dozdobte našlehaným vaječným sněhem z bílků, cukru, vanilkového cukru a špetky soli. Hotový koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, upečený bude asi za 20-30 minut, podle velikosti vašeho pekáče. Podávejte vystydnutý a dozdobený skořicovým nebo vanilkovým cukrem. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT