Jablečný koláč vynikající chuti, po kterém se jen zapráší
Igredience na jablečný koláč
Na jablečný koláč budete potřebovat:
- 1 kg jablek
- 4 vejce
- 1 středně velký citron
- 200 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 ml plnotučného mléka
- 1 pytlíček prášku do pečiva
- 1 pytlíček skořicového cukru
- špetka soli
Na posypání si připravte:
- 50 g moučkového cukru
- 40 g másla
Příprava
Citron si vymačkejte a jeho šťávu si připravte do vhodné nádoby. Citronovou kůru pořádně omyjte a část z ní nastrouhejte na drobné kousky. Z jablek oškrábejte slupku, odstraňte bubák, stopku i jadřinec a nakrájejte si je na tenké plátky tak, jako kdybyste se z nich chystala sušit křížaly. Připravte si také formu na pečení, vymažte ji máslem a vysypte hladkou moukou.
Všechna čtyři vejce rozklepněte a vyšlehejte si je spolu s cukrem a skořicovým cukrem. Za stálého šlehání přilijte mléko a pak mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta přidejte nastrouhanou citronovou kůru a dochuťte špetkou soli. Přibližně čtvrtinu až pětinu těsta přelijte do formy na pečení a na ni vyskládejte první vrstvu jablek. Jablka zalijte dalším dílem těsta a pokračujte, dokud nebude těsto ve formě celé.
Na poslední vrstvu těsta vyskládejte zbývající jablka. Ta posypte drobenkou z moučkového cukru rozmíchaného v másle a koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Hotový bude přibližně za tři čtvrtě hodiny. Před servírováním koláč dozdobte moučkovým cukrem, nebo ještě lépe šlehačkou. Nejlépe chutná ještě teplý, čerstvě vytažený z trouby. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Rychlý jablečný koláč, který si zamilují děti i dospělí
Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě