3 nejoblíbenější jablečné dezerty. Jak na ně?
Pečená jablka
Mezi nejjednodušší jablečné dezerty ze všeho patří jablka prostě upéct. Stačí z nich jen vyříznou jadřince a naskládat do pekáče. Ten už jen šoupněte do trouby a asi patnáct minut nechte péct. Ochutit je v pekáčku můžete skořicovým cukrem – to je klasika. Pokud chcete víc zaexperimentovat, přidejte k nim třeba zázvor, sušené meruňky, vlašské ořechy, nebo taky med.
Vynikající je také směs z míchaného tvarohu, cukru, a žloutku, kterou naplníte jablka. A abychom nezapomněli, dalším klasickým plnivem jsou třeba brusinky.
Jablečný závin neboli štrúdl
Jak známo jablečný závin je tím lepší, čím je jeho těsto tenčí a čím má bohatší ingredience. Někdy je této kombinace těžké dosáhnout v ideální harmonii, ale když na to konečně přijdete, výsledek bude stát za to. Na internetu najdete stovky receptů na štrúdl a jistě už sami máte svůj oblíbený. Jen se neboje někdy zaexperimentovat a zkusit do něj přihodit třeba mandle, či jiné oříšky. Jistou stálicí jsou jistě rozinky, skořice a bezesporu i kapka rumu.
Ingredience:
Na náplň je třeba 1 kg jablek, 250 g rozinek, šťáva z jednoho citronu, 4 lžíce cukru. Na těsto budete potřebovat:
- 250 g mouky,
- 1 žloutek,
- 1 lžíci olivového oleje,
- 120 g vody.
- 1 g soli,
Příprava
- Z vody, žloutku, mouky a soli uhněteme těsto.
- Těsto stočte do kuličky a potřete máslem. Dejte odležet na půl hodiny do lednice.
- Během toho si připravte náplň. Jablka omyjte, oloupejte a zbavte jádřinců.
- Následně je nakrájejte na plátky.
- Těsto z lednice rozválejte na tenko, rozložte na něj náplň a na závěr posypte cukrem.
- Vše srolujte do úhledného závinu.
- Závin se peče asi 40 minut při 180 °C, abyste docílili krásné zlatavé a křupavé kůrky, polijte jej během pečení rozpuštěným máslem.
Před podáváním ozdobte štrúdl šlehačkou, zmrzlinou nebo moučkovým cukrem.
Dezert jménem Šarlota
Že Šarlotu neznáte? Vždyť to je přímo kulinářská klasika! Pravda, v Česku ne příliš rozšířená. Je vynikající a zvládnou ji i naprostí začátečníci. Základem tohoto dezertu je těsto. Důležité je taky přidat dobře vypracovanou pěnu z bílků. Jako bonus můžete do těsta přisypat vanilku.
Výborným tipem je pekáč zespodu posypat krupicí, strouhankou nebo moukou, Šarlota pak získá křupavou kůrku. Jablečnou náplň můžete doplnit meruňkami, broskvemi, hruškami, nebo třeba rozinkami.
Ingredience:
- 5 vajec,
- 200 g cukru,
- 160 g mouky,
- 1 kg jablek (nejlépe tvrdších a kyselých),
- 2 lžíce škrobu,
- 2 lžičky skořice,
- špetka soli,
- 3 g citronové šťávy,
- 1 lžička vanilkového cukru.
- Na mazání: 30 g cukru, 50 g másla.
Příprava
- Vejce vyšlehejte s oběma cukry tyčovým mixérem, poté přidejte prosátou mouku a sůl.
- Těsto by mělo být krémové, dobře vyšlehané.
- Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
- Plátky jablek posypte skořicí smíchanou se škrobem a zakápněte citronovou šťávou.
- Pekáč vymažte máslem a nalijte 1/3 těsta, poté naskládejte na těsto jablka, zalijte jemnou vrstvou těsta a zase skládejte jablka.
- Vše zalijte rozpuštěným máslem a posypte cukrem. Vložte do trouby a pečte na 180 ° C po dobu 45 minut.
Tak a je hotovo!
Doufáme, že jsme vás naladili na podzimní pečení. Z jablek se při něm line přímo kouzelná vůně. Stačí si už jen uvařit kávu nebo čaj a koukat z okna, jak padá listí. Přejme vám, aby byly vaše dny prohřáté teplým podzimním sluníčkem a aby vám naše recepty přinesly spoustu radosti a krásných chvil.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vynikající recept na jednoduchý koláč s jablky
Jablečné rolky se skořicí. Tenhle jednoduchý recept si zamilujete!