Exotický dort s banány a pomerančem plný šťavnaté chuti
Jednoduchý, zato exotický dort poslouží k ozvláštnění nedělní kávičky nebo jako netradiční narozeninový dezert. Volba je jen na vás. Vyzkoušejte šťavnatou kombinaci banánů a pomerančů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
I s letními nealko drinky si můžete užít spoustu zábavy! Máme jich pro vás rovnou 8
Kokosová zmrzlina, která přivolá do vaší kuchyně chuť léta a exotiky
Exotický dort s banány a pomerančem
- 120120gjemné špaldové mouky
- 11sáčekkypřicího prášku
- 8080gkrystalového cukru
- 11sáčekvanilkového cukru
- špetka soli
- 22ksvajec M
- 150150mlplnotučného mléka
- 4040mlslunečnicového oleje
- 55kszralých banánů
- trochu citronové šťávy
- 11sáčekvanilkového pudinku
- 11sáčekvanilkového cukru
- 500500mlmléka
- 55kspomeranče (šťáva) nebo 300ml kvalitního pomerančového džusu
- 11sáčekmeruňkového pudinku
Postup:
Ve větší misce smícháme cukr s vanilkovým cukrem a trochou soli. Přidáme žloutky obou vajec a společně vyšleháme do nízké pěny.
Za stálého šlehání přidáváme do směsi olej a mléko.
Špaldovou mouku prosejeme a smícháme s kypřicím práškem. Přidáme do misky.
Bílky z vajec vyšleháme v jiné misce do tuhého sněhu a zlehka vařečkou vmícháme do těsta na dort. Těsto nešleháme, aby si udrželo svou nadýchanost.
Troubu předehřejeme asi na 180°C. Těsto přelijeme do dortové formy a pečeme asi 20 minut.
Mezitím si uvaříme z vanilkového pudinku, vanilkového cukru a mléka pudink. Necháme trochu zchladnout.
Pomerančový krém připravíme velmi podobně jako pudink tak, že přibližně dvě třetiny šťávy dáme v menším rendlíku vařit. Metličkou ve zbývající třetině rozmícháme meruňkový pudink, který poté přidáme ke šťávě v rendlíku těsně předtím, než se začne vařit. V případě, že vaříme z opravdové pomerančové šťávy, můžeme přidat na doslazení trochu cukru. Vše v hrnci dobře mícháme, aby nevznikaly hrudky a až směs začne houstnout, odstavíme z plotny.
Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka, která zakápneme trochou citrónové šťávy.
Vychladlý dortový korpus vyndáme z formy a podélně rozřízneme. Spodní část vrátíme zpět do formy a namažeme ji přibližně polovinou vanilkového pudinku. Na pudink naskládáme banánová kolečka a překryjeme je zbývajícím vanilkovým krémem. Dort přikryjeme horní polovinou korpusu. Na něj vzhledně naskládáme zbývající kolečka banánu a zalijeme je pomerančovým krémem.
Exotický dort necháme v lednici chladit alespoň 1 hodinu. Na dozdobení můžeme použít např. plátky pomeranče a pár snítek máty či meduňky.