Domácí vegeta: připravte si ji bez glutamanů a éček
Domácí vegeta – ingredience
Domácí vegeta není na přípravu těžká. Na zásobu na celý rok budete potřebovat:
- 1 kg mrkve
- 1 kg petržele
- 600 g červené cibule
- 400 g celeru
- 2 červené papriky
- 2 zelené papriky
- 2-3 pórky
- 40 g sušeného libečku
- 25 g sušené petrželky
- 25 g sušeného celeru
- 10 g sušeného mletého česneku
- 5 bobkových listů
Příprava
Všechnu čerstvou zeleninu si důkladně omyjte, očistěte a nechte ji dobře uschnout. Pak si zeleninu nastrouhejte najemno na struhadle a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vzhledem k množství zeleniny potřebujete plechů hned několik. Zeleninu je potřeba sušit, aby vám vegeta nezačala plesnivět nebo hnít.
Pokud nemáte domácí sušičku, můžete použít troubu předehřátou na 60 °C. Zeleninu pravidelně kontrolujte, aby se vám nepřipálila. Je lepší, když ji několikrát promícháte. Můžete vyměnit i papír na pečení, na kterém se bude držet vlhkost. Usušenou zeleninu nechte vystydnout na čistém plátně nebo bavlněné utěrce.
Vystydnutou zeleninu přesypte do kuchyňského mixéru. Zapněte ho na nízké obrátky. Postupně přidávejte všechnu sušenou zeleninu a koření včetně bobkových listů, které se v mixéru nadrtí na kousíčky. Mixujte, dokud nevnikne jemná prášková směs. Hotovou domácí vegetu přesypte do zavařovacích sklenic nebo jiných nádob, které lze dobře utěsnit.
Domácí vegeta vydrží i dva roky, pokud je správně připravená a skladovaná.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT