Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Domácí hrnečkové knedlíky s čerstvou majoránkou

Jídel, o která česká gastronomie obohatila tu světovou, není mnoho. Ale houskové knedlíky mezi ně beze sporu patří. Dnes pro vás máme speciální recept na hrnečkové knedlíky s čerstvou majoránkou, které se skvěle hodí ke gulášům, ale také k zeleninovým omáčkám. Jejích příprava je velmi snadná, jen mějte na paměti, že potřebují čas na vykynutí.
hrnečkové knedlíky
K omáčce přece patří knedlíky! (foto: electropiknik.cz)

Ingredience na hrnečkové knedlíky

Na hrnečkové knedlíky pro čtyři osoby budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 10 g droždí
  • 10 g cukru krystal
  • 3 ztvrdlé rohlíky nebo housky
  • Máslo, nebo ještě lépe sádlo na vymazání hrnečků
  • Troška čerstvé majoránky
  • Sůl

Příprava

Na těsto si zadělejte v dostatečně velké míse. Mějte na paměti, že vám ještě nakyne. Vejce si rozklepněte a vidličkou si je rozšlehejte. Za stálého šlehání do nich zapracujte mléko, které by mělo mít pokojovou teplotu, trochu mléka si však nechte stranou na zadělání kvásku. Směs osolte a zapracujte do ní mouku.

Na kvásek si zadělejte v hrnečku – v troše mléka rozmíchejte cukr a droždí. Kvásek nechte chvilku stranou, mezitím si pečivo nakrájejte na kostičky. Pak do těsta zapracujte nejprve kvásek, pak pečivo a nakonec natrhanou čerstvou majoránku. Mísu s těstem přehoďte čistou utěrkou a těsto v ní nechte v teple hodinu kynout.

Vykynuté těsto napěchujte do hrnečků vymazaných sádlem nebo máslem tak, aby byly hrnky plné maximálně do poloviny. Těsto v hrnečcích dejte znovu kynout, tentokrát na čtvrt hodiny. V mezičase si přiveďte k varu vodu v dostatečně velkém hrnci. Hrnečky by v něm měly být ponořené do vody tak, aby posledních několik centimetrů bylo nad hladinou.

V závislosti na velikosti hrnečků vařte knedlíky 20-40 minut. Hotové knedlíky nechte chvilku vychladnout, z hrnečku se pak vyloupnou samy. Hrnečkové knedlíky je lepší nekrájet nožem, využijte nit nebo kráječ na knedlíky. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyzkoušejte jednoduché bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Recept na šťouchané brambory s česnekem, zapečené v troubě

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek