Domácí hrnečkové knedlíky s čerstvou majoránkou
Ingredience na hrnečkové knedlíky
Na hrnečkové knedlíky pro čtyři osoby budete potřebovat:
- 3 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 400 ml plnotučného mléka
- 10 g droždí
- 10 g cukru krystal
- 3 ztvrdlé rohlíky nebo housky
- Máslo, nebo ještě lépe sádlo na vymazání hrnečků
- Troška čerstvé majoránky
- Sůl
Příprava
Na těsto si zadělejte v dostatečně velké míse. Mějte na paměti, že vám ještě nakyne. Vejce si rozklepněte a vidličkou si je rozšlehejte. Za stálého šlehání do nich zapracujte mléko, které by mělo mít pokojovou teplotu, trochu mléka si však nechte stranou na zadělání kvásku. Směs osolte a zapracujte do ní mouku.
Na kvásek si zadělejte v hrnečku – v troše mléka rozmíchejte cukr a droždí. Kvásek nechte chvilku stranou, mezitím si pečivo nakrájejte na kostičky. Pak do těsta zapracujte nejprve kvásek, pak pečivo a nakonec natrhanou čerstvou majoránku. Mísu s těstem přehoďte čistou utěrkou a těsto v ní nechte v teple hodinu kynout.
Vykynuté těsto napěchujte do hrnečků vymazaných sádlem nebo máslem tak, aby byly hrnky plné maximálně do poloviny. Těsto v hrnečcích dejte znovu kynout, tentokrát na čtvrt hodiny. V mezičase si přiveďte k varu vodu v dostatečně velkém hrnci. Hrnečky by v něm měly být ponořené do vody tak, aby posledních několik centimetrů bylo nad hladinou.
V závislosti na velikosti hrnečků vařte knedlíky 20-40 minut. Hotové knedlíky nechte chvilku vychladnout, z hrnečku se pak vyloupnou samy. Hrnečkové knedlíky je lepší nekrájet nožem, využijte nit nebo kráječ na knedlíky. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vyzkoušejte jednoduché bramborové knedlíky plněné uzeným masem