Velikonoční seriál: Lahodná jídla na nedělní Boží hod
Boží hod velikonoční, tedy velikonoční neděle, byl symbolem bohatých hostin, jejichž nedílnou součástí byly zejména různé druhy masa – především mladé jehněčí, telecí a kůzlečí. Servírovaný typ masa se vždy odvíjel od bohatosti rodin.
Chybět nesměly ani sladké dobroty v podání buchet, mazanců a především beránka, který představoval symbol nevinnosti. Kdo v té době neměl beránka z masa, upekl si alespoň toho sladkého, což je jedna z tradic, která se uchovala až do současné doby.
Recepty na Boží hod velikonoční
Mrkvový beránek
Ingredience:
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g mrkve
- 125 g cukru
- 3 žloutky a 2 bílky
- 100 g strouhaných mandlí
- 50 g dýňových jadérek
- 50 g bílé čokolády
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička citrónové kůry
- 2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
Postup:
V míse utřeme žloutky s cukrem, citrónovou kůrou i šťávou. Následně nastrouháme mrkev na jemno. Do připravené žloutkové směsi přidáme prosátou mouku, kypřící prášek i mandle, strouhanou mrkev a umícháme hladké těsto. Nakonec přidáme tuhý bílkový sníh a posypeme dýňovými jadérky.
Troubu rozehřejeme na 175 stupňů. Formu na beránka si pečlivě vymažeme a vlijeme do ní těsto. Poté pečeme asi 40 minut, dokud není beránek hotový.
Po vychladnutí si z bílé čokolády nachystáme polevu, kterou ozdobíme beránka podle fantazie.
Jehněčí pečeně
Ingredience:
- 2 kg jehněčí kýty s kostí
- 2 ks větší cibule
- 2 ks větší mrkve
- 2 ks řapíkatého celeru
- 1 ks česneku
- sůl, pepř
- olivový olej
- bylinky – tymián, rozmarýn, šalvěj, kopřiva
Postup:
Předehřejeme troubu na 240 stupňů a nachystáme si veškerou zeleninu. Česnek rozebereme na jednotlivé stroužky (pozor, neloupeme), cibuli, mrkev i celer nakrájíme na větší kousky. Zeleninovou směs dáme do pekáčku, přidáme veškeré bylinky i olivový olej a pečlivě promícháme.
Následně si jehněčí kýtu osolíme a opepříme z každé strany. Lehce pokapeme olivovým olejem, který vetřeme přímo do masa, aby bylo pěkně vláčné. Ochucenou kýtu položíme na připravenou zeleninu, podlijeme vodou a dáme zakryté péct asi na hodinu a půl. Kýtu poté dopékáme, dokud není maso hezky růžově načervenalé.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
5 nejlepších knih na velikonoční dovolenou
Velikonoční seriál: Bílá sobota nás volá. Co podle tradice prostíráme?