Babiččin recept na výborný borůvkový koláč ze starých časů. Vyzkoušejte a budete nadšení
Kynutý borůvkový koláč nebo piškot s drobenkou jistě znáte všichni. Ale koláč s borůvkovým rozvarem už tak běžný není. Jedná se však jen o jinou formu oblíbeného dezertu. Tak s chutí do něj.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vyzkoušejte sypaný koláč s meruňkami, budete překvapení jeho jednoduchostí
Borůvkový koláč
- 150150ghladké prosáté mouky
- 55lžiccukru krystal
- 55ksvajec
- 11baleníkypřicího prášku
- citronová kůra
- 500500gborůvek
- 22lžícecukru krystal
- 5050gkukuřičného škrobu
- 200200mlvody
- 22kelímkysmetany ke šlehání
- ztužovač šlehačky
Postup:
Nejprve začněte tím, že vejce společně s cukrem vyšlehejte do pěny. Prosátou hladkou mouku promíchejte s práškem do pečiva a lehce ji vmíchejte do pěny. Přidejte rovněž citronovou kůru a vše zlehka promíchejte.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem (použít můžete také silikonovou podložku) a těsto na něj rovnoměrně rozetřete. Pečte v troubě, kterou jste si předehřáli na 180 °C, a to asi 20 minut, v závislosti na výkonu trouby.
Nyní je čas připravit náplň. K borůvkám přidejte na oslazení cukr a v hrnci je na sporáku rozvařte. Kukuřičný škrob rozmíchejte podle návodu ve vodě a přidejte do borůvkového rozvaru. Plamen snižte na minimum a stále míchejte, dokud směs nezíská hustou konzistenci.
Na těsto, které mezitím vychladlo, navrstvěte borůvkový rozvar a nechejte vychladnout a ztuhnout.
Poslední vrstvu koláče tvoří šlehačka, vyšlehaná s trochou cukru. Do šlehačky můžete přidat pro lepší konzistenci a větší trvanlivost také ztužovač.
Borůvkový koláč můžete posypat kakaem. Doporučuje se servírovat jej vždy vychlazený.