Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Babiččin recept na výborný borůvkový koláč ze starých časů. Vyzkoušejte a budete nadšení

Možná právě začal víkend a vy přemýšlíte, že byste svým blízkým mohli připravit sladké překvapení. Co takhle upéct koláč podle tohoto starého receptu a uvidíte, jak je nadčasový. Rodina výsledek vašeho snažení jistě ocení.
borůvkový koláč
ilustrační obrázek

Kynutý borůvkový koláč nebo piškot s drobenkou jistě znáte všichni. Ale koláč s borůvkovým rozvarem už tak běžný není. Jedná se však jen o jinou formu oblíbeného dezertu. Tak s chutí do něj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyzkoušejte sypaný koláč s meruňkami, budete překvapení jeho jednoduchostí

Rostou u vás borůvky? Tak zkuste tenhle zákusek

Borůvkový koláč

porce
g / porce
Ingredience na těsto:
  • 150
    150
    g
    hladké prosáté mouky
  • 5
    5
    lžic
    cukru krystal
  • 5
    5
    ks
    vajec
  • 1
    1
    balení
    kypřicího prášku
  • citronová kůra
Ingredience na náplň:
  • 500
    500
    g
    borůvek
  • 2
    2
    lžíce
    cukru krystal
  • 50
    50
    g
    kukuřičného škrobu
  • 200
    200
    ml
    vody
Ingredience na polevu:
  • 2
    2
    kelímky
    smetany ke šlehání
  • ztužovač šlehačky

Postup:

  1. Nejprve začněte tím, že vejce společně s cukrem vyšlehejte do pěny. Prosátou hladkou mouku promíchejte s práškem do pečiva a lehce ji vmíchejte do pěny. Přidejte rovněž citronovou kůru a vše zlehka promíchejte.

  2. Plech na pečení vyložte pečicím papírem (použít můžete také silikonovou podložku) a těsto na něj rovnoměrně rozetřete. Pečte v troubě, kterou jste si předehřáli na 180 °C, a to asi 20 minut, v závislosti na výkonu trouby.

  3. Nyní je čas připravit náplň. K borůvkám přidejte na oslazení cukr a v hrnci je na sporáku rozvařte. Kukuřičný škrob rozmíchejte podle návodu ve vodě a přidejte do borůvkového rozvaru. Plamen snižte na minimum a stále míchejte, dokud směs nezíská hustou konzistenci.

  4. Na těsto, které mezitím vychladlo, navrstvěte borůvkový rozvar a nechejte vychladnout a ztuhnout.

  5. Poslední vrstvu koláče tvoří šlehačka, vyšlehaná s trochou cukru. Do šlehačky můžete přidat pro lepší konzistenci a větší trvanlivost také ztužovač.

  6. Borůvkový koláč můžete posypat kakaem. Doporučuje se servírovat jej vždy vychlazený.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
česká kuchyně
jednoduché recept
česká kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek