Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Jde to i bez mouky. Bezlepková roláda nejen pro celiaky

Celiaků, čili lidí alergických na lepek, v české populaci neustále přibývá. Roste i počet lidí, kteří sice netrpí přímo celiakií, ale lepek jim přesto nedělá dobře. A tak pochopitelně přibývá i receptů na zákusky bez mouky. Jeden takový pro vás dnes máme.
rolada
Bezlepková roláda je lehce stravitelná a přitom výborná. (foto: 123rf.com)

Naše bezlepková roláda s banánem a bohatého kakaového těsta je pro všechny zmiňované skupiny ideální. A nejen pro ty. Bezlepkové totiž neznamená, že to musí být o něco méně dobré. Jen pozor, pokud opravdu pečete pro celiaka, je třeba koupit bezlepkový kypřící prášek.

Ingredience

Na kakaové těsto budete potřebovat:

  • 80 g moučkového cukru
  • 45 g holandského kakaa
  • 3 vejce
  • 1 kypřící prášek do perníku

Na vanilkový krém a náplň rolády si nachystejte:

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 75 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 2 banány
  • 2 vanilkové cukry
  • Nastrouhanou kůru z poloviny citronu

Příprava

Vejce si rozklepněte do misky od kuchyňského robota a vyšlehejte je do hutné pěny. Pak do pěny postupně zapracovávejte cukr. Po chvíli šlehání přidejte i kypřící prášek a pak stáhněte výkon robota na minimum, abyste do těsta mohli zapracovat také kakao. Hotové těsto rovnou přelijte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby vznikla asi centimetrová rovnoměrná vrstva a dejte ho péct do trouby předehřáté na 180 °C. Korpus bude upečený za 10-15 minut.

Zatímco se vám korpus peče, připravte si vanilkový krém. V kuchyňském robotu vyšlehejte tvaroh s cukrem a za stálého šlehání do směsi zapracujte změklé máslo, vanilkové cukry a najemno nastrouhanou citronovou kůru. Banány si oloupejte a nakrájejte je na špalíčky dlouhé asi tři centimetry.

Upečený korpus vyndejte z plechu a ještě horký ho pomocí pečicího papíru srolujte do tvaru rolády, aby lépe držel tvar. Korpus nepřimačkávejte, nechte mu trochu vůli. Když korpus vystydne na pokojovou teplotu, odlepte z něj pečicí papír a položte si ho na potravinářskou fólii.

Vnitřní stranu korpusu potřete stejnoměrnou vrstvou krému a na něj u jednoho kraje vyskládejte kusy banánu tak, aby na sebe plynule navazovaly. Naplněný korpus pomocí potravinářské fólie srolujte, v tomto případě už jej pěchujte tak, aby ve fólii nezůstal pokud možno žádný vzduch. Nakonec fólii na obou koncích zamotejte tak, aby v ní nacpaná bezlepková roláda připomínala obří bonbon.

K TÉMATU  Cuketová omáčka: Po ochutnání už nebudete chtít kečup!

Roládu dejte i s fólií přes noc do lednice, aby dobře zatuhla. Druhý den ráno fólii opatrně srovnejte, roláda už by měla držet tvar sama. Podávejte ji dozdobenou šlehačkou a strouhaným kokosem nebo nastrouhanou čokoládou. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

Rostlinné mléko: Škodí nebo prospívá? Druhy, které preferovat

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek