Jde to i bez mouky. Bezlepková roláda nejen pro celiaky
Naše bezlepková roláda s banánem a bohatého kakaového těsta je pro všechny zmiňované skupiny ideální. A nejen pro ty. Bezlepkové totiž neznamená, že to musí být o něco méně dobré. Jen pozor, pokud opravdu pečete pro celiaka, je třeba koupit bezlepkový kypřící prášek.
Ingredience
Na kakaové těsto budete potřebovat:
- 80 g moučkového cukru
- 45 g holandského kakaa
- 3 vejce
- 1 kypřící prášek do perníku
Na vanilkový krém a náplň rolády si nachystejte:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 75 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 2 banány
- 2 vanilkové cukry
- Nastrouhanou kůru z poloviny citronu
Příprava
Vejce si rozklepněte do misky od kuchyňského robota a vyšlehejte je do hutné pěny. Pak do pěny postupně zapracovávejte cukr. Po chvíli šlehání přidejte i kypřící prášek a pak stáhněte výkon robota na minimum, abyste do těsta mohli zapracovat také kakao. Hotové těsto rovnou přelijte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby vznikla asi centimetrová rovnoměrná vrstva a dejte ho péct do trouby předehřáté na 180 °C. Korpus bude upečený za 10-15 minut.
Zatímco se vám korpus peče, připravte si vanilkový krém. V kuchyňském robotu vyšlehejte tvaroh s cukrem a za stálého šlehání do směsi zapracujte změklé máslo, vanilkové cukry a najemno nastrouhanou citronovou kůru. Banány si oloupejte a nakrájejte je na špalíčky dlouhé asi tři centimetry.
Upečený korpus vyndejte z plechu a ještě horký ho pomocí pečicího papíru srolujte do tvaru rolády, aby lépe držel tvar. Korpus nepřimačkávejte, nechte mu trochu vůli. Když korpus vystydne na pokojovou teplotu, odlepte z něj pečicí papír a položte si ho na potravinářskou fólii.
Vnitřní stranu korpusu potřete stejnoměrnou vrstvou krému a na něj u jednoho kraje vyskládejte kusy banánu tak, aby na sebe plynule navazovaly. Naplněný korpus pomocí potravinářské fólie srolujte, v tomto případě už jej pěchujte tak, aby ve fólii nezůstal pokud možno žádný vzduch. Nakonec fólii na obou koncích zamotejte tak, aby v ní nacpaná bezlepková roláda připomínala obří bonbon.
Roládu dejte i s fólií přes noc do lednice, aby dobře zatuhla. Druhý den ráno fólii opatrně srovnejte, roláda už by měla držet tvar sama. Podávejte ji dozdobenou šlehačkou a strouhaným kokosem nebo nastrouhanou čokoládou. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?
Rostlinné mléko: Škodí nebo prospívá? Druhy, které preferovat