Bábovky na jarní dny. Jakou si připravíte vy?
Mramorová bábovka
Tento typ bábovky se skládá z těch nejzákladnějších surovin a její příprava vám opravdu mnoho času nezabere.
Budete potřebovat:
- 250 g másla,
- 4 vejce,
- ½ hrnku mléka,
- ½hrnku hladké mouky,
- 1 hrnek cukru,
- 1 sáček vanilínového cukru,
- 2 lžíce kakaa,
- 1 sáček prášku do pečiva,
- špetka soli.
Pokud doma hladkou mouku nenajdete, nebo zrovna chybí, nebojte se ji zaměnit moukou polohrubou, sice nedosáhnete tak jemné a dokonalé chuti, ale žádná katastrofa se taky nestane.
Postup přípravy:
- Rozměklé máslo smíchejte s mletým a vanilkovým cukrem. Přidejte vejce po jednom a dobře promíchejte.
- V jiné míse smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva.
- Do vaječné směsi postupně přidávejte mouku a dobře promíchejte.
- Poté přidejte mléko a znovu těsto dobře promíchejte.
- Výsledné těsto rozdělte na 2 stejné části – do jedné z nich přidejte kakao.
- Nachystejte si vymaštěnou formu na bábovku a vlijte do ní světlou polovinu těsta. Poté na tuto vrstvu nalijte tmavou vrstvu.
- Následně vezměte do ruky vidličku a jemně pohybujte v kruhu a míchejte obě vrstvy těsta –- tímto způsobem získáte mramorový vzor.
- Bábovku pečte v rozehřáté troubě na 180 °C asi 1 hodinu.
Hotovou bábovku můžete posypat práškovým cukrem nebo zalít rozpuštěnou čokoládou. Pokud jste milovníci méně sladkých receptů, můžete množství cukru snížit a polevě či posypu se vyhnout úplně, bábovka bude pořád vynikající, jen přizpůsobená vaší chuti.
Rychlý recept na rumovou bábovku
Rumová bábovka zní vážně skvěle a k šálku kávy si ji s chutí dá každá návštěva. Navíc je její příprava opravdu snadná, takže se nemusíte bát, že něco pokazíte.
Na výbornou rumovou bábovku budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky,
- 200 g moučkového cukru,
- 150 ml oleje,
- 150 ml vody,
- 4 ks vejce,
- 1 balíček vanilínového cukru,
- 1 prášek do pečiva,
- 3 lžíce rumu.
Postup přípravy:
- Nejdříve smíchejte mouku a prášek do pečiva. Do vzniklé směsi přidejte moučkový a vanilínový cukr.
- Sypkou směs dejte bokem a do druhé mísy vhoďte rozklepnutá vejce, vodu, olej a 3 lžíce rumu.
- Obě směsi – sypkou i tekutou – pomalu smíchejte dohromady.
- Do vymazané formy nalijte těsto a nechte péct na 180 stupňů, dokud bábovka nezezlátne. Zda je upečená můžete zkusit špejlí – pokud se těsto nelepí, je hotovo.
Mrkvová bábovka
Pokud chcete o něco zdravější verzi, neváhejte se pustit do mrkvové bábovky, která ačkoliv zní velice zdravě, je stejně dobrá jako kterákoliv jiná. Že obsahuje mrkev snad ani nepoznáte a uvidíte, jak se budete olizovat. A v případě, že hledáte spíše recepty pro celiaky, můžete zkusit tuto skvělou bábovku bez mouky, která sice mrkev neobsahuje, ale je milionkrát zdravější.
Budete potřebovat:
- 350 gramů hrubé mouky,
- 230 gramů moučkového cukru,
- 130 gramů másla,
- 4 kusy vajec,
- 5 decilitrů mléka,
- 3 mrkve,
- 1 balíček vanilínového cukru,
- 1 balíček prášku do pečiva,
- kousek másla na vymazání formy.
Na citronovou polevu si připravte citronovou šťávu a cukr, které se rozmíchají a vzniklá tekutina se na bábovku nalije.
Postup přípravy:
- Změklé máslo smíchejte s cukrem a postupně vmícháme žloutky.
- Očištěnou mrkev nastrouhejte na jemném struhadle. Tuto mrkev promíchejte s moukou smíchanou s práškem do pečiva.
- Mouku s mrkví po částech míchejte do žloutkové směsi. Přidejte mléko a na závěr zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.
- Připravené těsto nalijte do formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 40 minut.
- Po vychladnutí přelijte citronovou polevou a nechce zatuhnout.
Pokud se vám některý z receptů líbil a rozhodnete ho doma vyzkoušet, přejeme, ať se vám daří, a především, dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Kávová bábovka, po které se zapráší. Zkuste ji, je výborná!
Bábovka bez mouky, která je vhodná i pro celiaky. Je skvělá!