Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Neobyčejná bábovka plněná tvarohem podle čtenářky Ivy

Šikovnost některých žen nezná mezí. Některé hospodyňky jsou neskutečně vynalézavé a mnoho z nich bychom mohli nazvat i velice zdatnými pekařkami a cukrářkami, které dělají svými výtvory radost nejen rodině, ale i širokému okolí.
bábovka
Bábovka s tvarohem uvnitř. (zdroj foto: onatv.cz)

My tu pro vás máme recept od jedné takové báječné ženy, paní Ivy, která tvrdí, že tuto plněnou bábovku peče už dlouhá léta a u ní doma je velice oblíbeným zákuskem. Jdeme na to: Bábovka s tvarohem se připravujte takto.

Co potřebujete na Ivino bábovkové těsto?

Na těsto budete potřebovat následující suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky a 1 hrnek cukru krystal
  • necelý hrnek oleje a 1 hrnek polotučného, nebo tučného mléka
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva

Jak jste si mohli všimnout, paní Iva odměřuje ingredience pomocí hrnku. Je to jednoduchá metoda pečení, díky které si recept i snadno zapamatujete do příště.

Tvarohová náplň

Na tvarohovou náplň do Iviny bábovky je zapotřebí: 250 gramů tvarohu (můžete použít jakýkoliv), jeden vanilkový cukr, horkou vodou spařené rozinky a trochu mléka. Všechny suroviny pak pospolu jednoduše smícháte.

tvaroh
Tvaroh je pro náš recept na bábovku základní ingrediencí. (zdroj foto: pixabay.com)

Postup práce

U vajec oddělte žloutky od bílků. Z nich vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky ušlehejte s cukrem, olejem, moukou, mlékem a práškem do pečiva. Na závěr pomalu a ručně pomocí metličky vmíchejte sníh z bílků. Těsto bude díky nim krásně nadýchané. Formu na bábovku vymažte máslem a můžete vysypat například ořechy, kokosem, nebo krupicí, pokud se vám nechce použít klasickou mouku, či strouhanku.

Do zhruba třetiny formy pak nalijte těsto, jeho část můžete ochutit i kakaem. Posléze nalijte na hmotu tvarohovou náplň, kterou jste si připravili předem. Na závěr opět zalijte posledním dílem těsta. Nesmíte ho však navršit až k okrajům, aby vám bábovka při kynutí v troubě nepřetekla.

Jak na pečení tvarohové bábovky podle paní Ivy

Bábovku s tvarohovou náplní pečte asi hodinu na 160 stupňů Celsia. Troubu si případně nastavte dle typu a svých zvyklostí. Stav upečení bábovky pak pravidelně kontrolujte pomocí špejle, nebo pokud nemáte, tak použijte konec rukojeti malé lžičky. Až se bábovka upeče, nechte ji nejprve vychladnout a až pak vyklopte na talíř z formy. Podávat můžete samotnou, nebo s kopcem šlehačky, či zakysané smetany. Každý mlsal si dozajista vybere to své. Ke kafíčku, či čaji je tento zákusek výtečný! Paní Iva vám přeje dobré chutnání!

K TÉMATU  Pět receptů na zdravé dobroty ke sledování televize. Mlsat můžete i bez výčitek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Formu na bábovku využijte i jinak. Připravte v ní chutný slaný předkrm

Kakaové bábovičky bez lepku. Tady bílou mouku nenajdete!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek