Nejoblíbenější babiččiny recepty, které vás vrátí do dětství
Babiččiny recepty: Česnekové placky plněné sýrem
Co budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 50 ml slunečnicového oleje
- 100 ml studené vody
- lžičku soli
- lžičku prášku do pečiva
- strouhaný sýr (uzený, gouda aj.)
- česnek
- olej na potření.
Postup:
Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva, vodou, olejem a solí a zpracujeme do hladkého těsta. Z těsta oddělujeme menší kousky, které rozválíme na tenké pláty. Každý plát potom posypeme strouhaným sýrem a zabalíme do kuličky.
Kuličku poté rozválíme, ale dbáme na to, aby sýr zůstal uvnitř placky. Placky pečeme na suché pánvi z obou stran do zlatova a poté potíráme olejem smíchaným s česnekem. Do směsi na potření můžeme přidat i sezónní bylinky.
Babiččiny recepty: Lepenice se slaninou
Co budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 2 lžíce sádla
- špetku cukru
- dvě cibule
- balíček kysaného zelí
- slaninu
- sůl
- kmín
- bylinky.
Chcete ušetřit na nákupu potravin k receptu? Projděte si on-line letáky Lidl, Kafuland a další…
Postup:
Oloupané brambory nakrájíme na půlky, větší na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě, můžeme přidat také kmín. Zelí nakrájíme a dochutíme (cukr, sůl). Na sádle osmahneme nakrájenou cibulku a na kostičky nakrájenou slaninu. Uvařené brambory rozmačkáme a vmícháme do nich zelí a cibulku. Vše dobře promícháme. Dozdobíme bylinkami.
Babiččiny recepty: Bavorské vdolečky s tvarohem
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 80 g másla
- 3 žloutky
- 70 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- špetka soli.
Na tvarohový krém:
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g cukru moučka
- povidla
- marmeláda
- máslo.
Postup:
V míse rozdrobíme droždí, lžíci cukru, 3 lžíce teplého mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, cukr, rozpuštěné máslo, žloutky, zbylé mléko a kvásek. Zpracujeme těsto, které necháme kynout.
Nakynuté těsto vyválíme na 1 cm silný plát. Vykrájíme kolečka, která necháme chvíli kynout. Smažíme v oleji z každé strany Tvaroh smícháme s cukrem a vdolky zdobíme, do středu dáme podle chuti marmeládu či povidla.
Babiččiny recepty: Gulášovka s mletým masem
Co budete potřebovat:
- 300 g mletého masa (hovězí + vepřové)
- olej
- 1 cibuli
- 2 mrkve
- rajský protlak
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 2 střední rajčata
- lžičku sladké papriky
- brambory
- sůl, pepř, kmín, majoránka
- hladkou mouku
- vývar nebo bujón.
Postup: Na oleji osmažíme cibuli, přidáme mleté maso, které zasypeme mletou paprikou a hladkou moukou a krátce osmažíme. K osmaženému masu přidáme rajčatový protlak, pokrájenou mrkev, česnek, papriku a oloupaná rajčata a na kostky nakrájené brambory.Zalijeme vývarem, dochutíme solí, kmínem a pepřem. Vaříme na mírném ohni. Když jsou brambory měkké, dochutíme čerstvými bylinkami a podáváme s chlebem.
Babiččiny recepty: Tvarohové knedlíky s ovocem
Co budete potřebovat:
- 2 měkké tvarohy ve vaničce
- 2 vejce
- polohrubá mouka
- máslo
- tvrdý tvaroh
- cukr na posypání
- ovoce.
Postup:
Ingredience smícháme v míse a vypracujeme těsto, které by se nemělo lepit. Tvoříme placičky, do kterých vložíme ovoce a poté vložíme do vroucí vody. Počkáme, až knedlíky vyplavou na hladinu a krátce povaříme. Servírujeme s cukrem, máslem, tvarohem, strouhankou nebo nastrouhaným perníkem a polité máslem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Dýně, dýně a zase dýně! Lahodné recepty, které vás potěší
Recepty na teplá jídla, která připravíte do padesáti korun. Značka: chutné a rychlé