Španělské tapas s pečenou zeleninou escalivada
Prohřejte si sychravé podzimní dny touto specialitou přímo ze slunného Španělska. Escalivada, tedy typické katalánské zeleninové jídlo, lze připravit jako přílohu k pečenému masu nebo jako samostatný pokrm, popřípadě jako v dnešním případě formou tapas – tedy typické španělské „jednohubky“, které se nejčastěji podávají k vínu při posezení s přáteli. Oslňte ve společnosti neotřelým, a přitom snadným receptem, na který toho nebudete ani moc potřebovat.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě
Tapas se zeleninou escalivada
- 11ksstředně velký lilek
- 22ksčervené papriky
- 11kscibule
- 11palicečesneku
- 22lžíceolivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 22ksbagety
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Hlubší plech si vyložte pečicím papírem a rozložte na něj omytý a osušený lilek vcelku, palici česneku a papriky. Cibuli zbavte pouze svrchní slupky a nenakrájenou ji přidejte na plech. Zeleninu zastříkněte olivovým olejem a zasypte trochou soli a pepře. Takto připravenou zeleninu pečte alespoň 35 minut a průběžně ji otáčejte. Je velmi pravděpodobné, že slupka na zelenině zčerná, ale tak je tomu správně. Chuť zeleniny se směsí kouře poté bude intenzivnější.
Na posledních pět minut zvyšte teplotu v troubě o dalších asi 10 °C až 20 °C. Poté zeleninu přendejte do hrnce nebo na hlubší talíř a přikryjte ji pokličkou. Díky tomu se vám po vystydnutí bude snadněji zbavovat slupky.
Mezitím si nakrájejte bagety na plátky a ty dejte na chvilku do chladnoucí trouby, aby se na nich vytvořila trochu krusta a zelenina je následně nerozmočila.
Opečenou zeleninu zbavenou slupky a semeníku nakrájejte na kousky, zakápněte ještě trochou olivového oleje, podle chuti znovu osolte a opepřete. Na opečené kousky pečiva naneste escalivadu a můžete tapas podávat. Výborné budou se španělským vínem.