Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Španělské tapas s pečenou zeleninou escalivada

Escalivada se dříve připravovala přímo v ohništi, kdy se zelenina uložila do jámy u žhnoucího ohně. Pokud se tedy chystáte na opékání, můžete vyzkoušet i tento postup. S moderní dobou se příprava tohoto receptu přesunula spíše do kuchyně, konkrétně do trouby. A to si dnes ukážeme.
escalivada
Escalivada je typické španělské jídlo.

Prohřejte si sychravé podzimní dny touto specialitou přímo ze slunného Španělska. Escalivada, tedy typické katalánské zeleninové jídlo, lze připravit jako přílohu k pečenému masu nebo jako samostatný pokrm, popřípadě jako v dnešním případě formou tapas – tedy typické španělské „jednohubky“, které se nejčastěji podávají k vínu při posezení s přáteli. Oslňte ve společnosti neotřelým, a přitom snadným receptem, na který toho nebudete ani moc potřebovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě

Pravda o zpracování zeleniny. Je nejzdravější syrová? Platí to jen o některých druzích! Která zelenina je lepší uvařit?

Tapas se zeleninou escalivada

porce
g / porce
Ingredience:
  • 1
    1
    ks
    středně velký lilek
  • 2
    2
    ks
    červené papriky
  • 1
    1
    ks
    cibule
  • 1
    1
    palice
    česneku
  • 2
    2
    lžíce
    olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2
    2
    ks
    bagety

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Hlubší plech si vyložte pečicím papírem a rozložte na něj omytý a osušený lilek vcelku, palici česneku a papriky. Cibuli zbavte pouze svrchní slupky a nenakrájenou ji přidejte na plech. Zeleninu zastříkněte olivovým olejem a zasypte trochou soli a pepře. Takto připravenou zeleninu pečte alespoň 35 minut a průběžně ji otáčejte. Je velmi pravděpodobné, že slupka na zelenině zčerná, ale tak je tomu správně. Chuť zeleniny se směsí kouře poté bude intenzivnější.

  2. Na posledních pět minut zvyšte teplotu v troubě o dalších asi 10 °C až 20 °C. Poté zeleninu přendejte do hrnce nebo na hlubší talíř a přikryjte ji pokličkou. Díky tomu se vám po vystydnutí bude snadněji zbavovat slupky.

  3. Mezitím si nakrájejte bagety na plátky a ty dejte na chvilku do chladnoucí trouby, aby se na nich vytvořila trochu krusta a zelenina je následně nerozmočila.

  4. Opečenou zeleninu zbavenou slupky a semeníku nakrájejte na kousky, zakápněte ještě trochou olivového oleje, podle chuti znovu osolte a opepřete. Na opečené kousky pečiva naneste escalivadu a můžete tapas podávat. Výborné budou se španělským vínem.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
španělská kuchyně
jednoduché recept
španělská kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek