Italské okénko: Tradiční polévka Minestrone vás zahřeje při chladných dnech
Historie Minestrone
Minestrone pochází od slova „Minestra“, což znamená polévka, a přípona –one z ní dělá velkou polévku. Má nejen velké kusy zeleniny, ale často se do ní také přidává jeden z velkých druhů těstovin.
Minestrone datuje svůj původ ještě před vznikem starověké Římské říše. Polévka je zmíněná již v kuchařce z 1. století n.l., Apicius: De Re Coquinaria, která obsahuje většinu ingrediencí modernější minestrone.
Jak světoběžníci cestovali po světě a bylo k dispozici více ingrediencí, časem v ní obsažené suroviny nabývaly. Můžete ji zkrátka nachystat z jakékoliv zeleniny, která je v dané sezoně dostupná, všelijak si ji obměňovat. Dokonce v mnoha případech za použití zbytků. Z toho důvodu ve skutečnosti neexistuje jeden jediný tradiční recept.
Dobrou chuť! Buon Appetito!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Minestrone
- 22lžíceolivového oleje
- 11stroužekčesneku
- 150150ghrášku (čerstvý nebo mražený)
- 150150gfazolí (můžou být i z konzervy)
- 250250gbrokolice
- 11ksbrambora
- 22ksmrkve
- 11stonekřapíkatého celeru
- 11kscuketa
- 11svazekbaby špenátu
- 11lžičkaoregana
- 11lžičkabazalky
- 11lžičkasoli
- chilli nebo pepř
- 200200grajčatového protlaku
- 44šálkyvody
- 11šáleksušených malých těstovin
Postup:
Zeleninu nakrájejte na malé až střední kousky.
Do velkého hrnce přidejte olivový olej, nasekaný česnek, zeleninu, rajčatový protlak, vodu (dostatek na zakrytí zeleniny) a koření. Míchejte, aby se ingredience spojily.
Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu a za občasného míchání vařte 20–25 minut nebo dokud zelenina téměř nezměkne.
Posledních 5 minut dejte vařit 2-3 šálky vody ve středním hrnci.
Do velkého hrnce přidejte převařenou vodu a 1 šálek malých nevařených těstovin.
Vařte na mírném varu, odkryté, za častého míchání, dokud nejsou těstoviny al dente. Pokud chcete, přidejte čerstvě nastrouhaný parmezán a ihned podávejte.