Zdravá masová roláda bez mouky a strouhanky
Ingredience na masovou roládu bez mouky (4 – 5 osob)
- 600 g mletého masa
- 300 ml zakysané smetany
- 150 g šunky nebo uzeného masa
- 100 g strouhaného tvrdého sýra
- 50 ml plnotučné nebo kremžské hořčice
- 4 vejce
- 1 jarní cibulka
- Čerstvé bylinky, pokud je máte k dispozici
- Sůl a pepř na dochucení
- Další koření dle chuti
Příprava
Maso si přendejte do větší mísy, prosolte ho, opepřete a rukama do něj zapracujte celý kelímek zakysané smetany. Ze směsi uhněťte kouli, kterou zabalte do potravinářské fólie a nechte ji jednu až dvě hodiny v lednici. Díky tomu bude masová směs držet tvar a nebude se vám rozpadat, i když úplně vynecháte strouhanku.
V mezičase si vejce uvařte natvrdo a nechte je vystydnout. Po hodině nebo dvou si na kuchyňské lince rozprostřete čistou potravinářskou fólii a na ní masovou směs bez mouky rozprostřete tak, aby vznikl obdélník silný asi jeden centimetr. Směs potřete hořčicí a pak na ni navrstvěte na kostičky nakrájená nebo propasírovaná vejce.
Na vejce přijde najemno nakrájená jarní cibulka, na kostičky nakrájená šunka a nastrouhaný sýr, případně bylinky a koření, kterým chcete roládu dochutit. Nakonec roládu s pomocí potravinářské fólie opatrně srolujte a fólii utáhněte, aby se maso scuklo. Pak roládu z fólie vyjměte a položte na plech na pečení s pečicím papírem. Roládu upečte v troubě předehřáté na 180 °C, hotová bude asi za 45 minut. Masovou roládu bez mouky a strouhanky podávejte s bramborem, bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo jen s pečivem. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Nevíte jak zužitkovat tvaroh? Vyzkoušejte netradiční masové kuličky