Vanilkový dezert s mandlemi. Krémový a nadýchaný
Ingredience na krémový dezert
Na korpus si nachystejte:
- 200 g hladké mouky
- 125 ml plnotučného mléka
- Asi 100 ml převařené vody
- 100 g másla
- 40 g plátků mandlí
- 5 vajec
- Špetku soli
Na vanilkový krém budete potřebovat:
- 700 ml plnotučného mléka
- 125 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 25 g krupice
- 2 balení vanilkového pudinku
- 2 vanilkové cukry
Kromě toho se neobejdete bez 2 vaječných bílků a špetky soli.
Příprava
V mléku pomocí mixéru zapnutého na pomalé obrátky rozmíchejte změklé máslo. Mléko si můžete zlehka zahřát v mikrovlnce nebo na plotně, aby se vám v něm máslo snáze rozpouštělo, ale nemělo by překročit teplotu 60 °C. Do směsi následně postupně přisypávejte mouku, zatímco vám mixér zpracovává těsto. Vznikne vám hrudkovitá hmota.
Všechna vejce si rozklepněte do misky, zlehka je prosolte a našlehejte si je vidličkou. Našlehaná vejce postupně přilévejte do těsta a nechte ho i nadále zpracovávat mixérem. Nakonec přilévejte převařenou vodu, aby vzniklo tekuté a hebké těsto. To přelijte do formy na pečení vyložené pečicím papírem.
Mléko na krém dejte na plotnu, rozmíchejte v něm krupici, cukr i vanilkový cukr a na mírném plameni ho zahřejte. Krátce předtím, než začne vřít, v něm rozmíchejte také obě balení pudinku. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne a pak ji z plotny odstavte. Do horkého pudinku rozmíchejte změklé máslo a pokračujte v míchání, dokud nevznikne hladká a stejnoměrná hmota. Tu navrstvěte na těsto.
Na vrch přijde sníh, vyšlehaná z lehce prosolených vaječných bílků. Sníh zasypte plátky mandlí a zákusek dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, hotový bude za 15-20 minut. Krémový dezert podávejte vystydnutý o pokojové teplotě. Můžete jej přizdobit čerstvou šlehačkou a vanilkovým cukrem. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT