Těsto na nejlepší lívance, jaké jste kdy ochutnala
Základem našeho těsta je kefír, protože ten lívancům dodá větší hebkost než obyčejné mléko, byť plnotučné. Kromě toho přidáváme do těsta med, jako to dělají třeba Francouzi nebo Italové. Díky tomu budou krásně nadýchané. A vám už zbývá jen dát pozor na to, aby se vám kefírové lívance na pánvi nepřipálily.
Ingredience na kefírové lívance
- 500 ml kefíru
- 400 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 50 ml slunečnicového oleje
- 10 ml medu
- 5 g jedlé sody
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
Příprava
Vajíčka si rozklepněte, zlehka je prosolte a vyšlehejte vidličkou. Pak do nich přimíchejte slunečnicový olej. Směs dejte do mixéru, zapněte ho na pomalé obrátky a postupně do ní zapracovávejte kefír a mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Pak přidejte cukr, vanilkový cukr a med. Hotové těsto nechte hodinku odpočinout přehozené čistou utěrkou. V mezičase si můžete třeba připravit to, s čím budete kefírové lívance podávat.
Odpočaté těsto znovu nechte jednu až dvě minutky promíchat v mixéru. V těstu nesmí být žádné hrudky, jinak by se vám začalo připalovat.
Lívance nejlépe opečete na troše másla smíchaného s olivovým nebo rostlinným olejem – tahle kombinace zabrání, aby se vám máslo a těsto začaly připékat. Pokud děláte lívance se slanou ozdobou, můžete namísto másla využít sádlo. V takovém případě je lepší z receptu vynechat větší část cukru a nahradit ho moukou nebo škrobem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT