Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Čajový koláč s rozinkami a marmeládou. Vyzkoušejte

Názvem se nenechte zmást, v tomto koláči není čaj. Právě naopak, servíruje se k čajovému obřadu. Alespoň v Číně, odkud také pochází recept, který pro vás máme. Ostatně, také kefír, který je základem těsta, má podle všeho původ ve střední Asii. Recept ani nebylo třeba příliš upravovat, všechny suroviny jsou u nás už běžně dostupné. Čajový koláč můžete pochopitelně servírovat i ke kávě, nebo jen tak. Fantazii se v tomto směru meze nekladou.
čajový koláč
Čajový koláč vás vtáhne kousek za hranice. (foto: receptty.cz)

Ingredience na čajový koláč

Na asijský čajový koláč bude potřeba:

  • 600 g hladké mouky
  • 300 ml kefírového mléka
  • 200 ml vaší oblíbené marmelády, nejlépe domácí
  • 125 g moučkového cukru
  • 100 gramů rozinek nebo jiného sušeného ovoce
  • 2 vejce
  • Vanilkové aroma, 5 g mleté vanilky nebo 3 vanilkové cukry
  • 5 g jedlé sody 1 prášek do pečiva
  • Špetku soli

Příprava

Ve velké míse si zkombinujeme jedlou sodu nebo případně prášek do pečiva. Směs promíchejte vidličkou a následně základ na těsta přikryjte utěrkou. Těsto necháme odpočívat. Mezitím si rozklepneme vejce a zlehka si vajíčka posolíme. Vidličkou vajíčka našleháme a přidáme k němu další ingredience. Přimíchejte cukr do směsi, poté případně přisypeme i vanilkové aroma nebo vanilkové cukry. Našlehanou hmotu vmícháme do marmelády (případně můžete použít mixér, ale zapněte ho pouze na pomalý chod)

Po důkladném zpracování základu těsta do něj nejprve zapracujeme kefírové mléko. Po částech prosejeme mouku a každý díl znovu důkladně zapracujeme. Na zapracování mouky využijeme mixér, který je tím nejlepším pomocníkem. Nebo ho raději nevyužíváte? Tak jako tak, jako poslední přimícháme do těsta rozinky, které ideálně zapracujeme ručně, aby se nám zbytečně nepotrhaly.

Hotové těsto dvacet minut odpočívá. Poté ho přelijeme do formy na pečení, která bude vystlaná pečicím papírem nebo ji vymažeme máslem. Koláč se peče v troubě, ideálně předehřáté na 180 °C. Hotovo bude asi za 45 minut. Vynikající zákusek se podává vychladnutý, dozdobí se třeba čerstvou šlehačkou nebo ho zlehka pokapejte kefírem. Dobré chutnání!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Koláč s vanilkovým krémem, který se udělá sám

Trojbarevný koláč, který se stane hitem letošního podzimu

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek