Pondělí , 25. 11. 2024

Kateřina

Vyzkoušejte fazolový guláš, levnou a výživnou večeři

Dnes pro vás máme recept na guláš, kterému se někdy také přezdívá guláš chudých nebo guláš po Mexicku. Pod druhým jménem na něj narazíte hlavně v případě, že bude dochucen hodně pálivých chilli. Ale nenechte se zmást, i když suroviny na něj patří mezi ty levnější, jde o chutné a výživné jídlo. A pokud nesáhnete po opravdu špatné uzenině s pochybným složením, můžeme o tomto guláši směle říct, že je zdravý. Zdravá je také jeho vegetariánská varianta, ve které namísto klobásy nebo párku použijete uzené tofu.
fazolový guláš
Připravte si oblíbený fazolový guláš, který zmizí během pár chvil! (foto: electropiknik.cz)

Ingredience na fazolový guláš

Na fazolový guláš pro čtyřčlennou rodinu budete potřebovat:

  • 700 g bílých nebo červených fazolí
  • 400 ml rajského protlaku
  • 4 klobásy, párky nebo špekáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 středně velké cibule
  • 2 mrkve
  • Slunečnicový olej nebo sádlo
  • Gulášovou papriku
  • Mletý pepř
  • Bobkový list
  • Sůl

Příprava

Fazole si několikrát propláchněte, proberte a na 4-6 hodin je namočte do vody. Pak je znovu propláchněte, v osolené vodě si je uvařte do měkka a vodu z nich slijte. Můžete je vařit s trochou majoránky. Zatímco se vám fazole vaří, nakrájejte si cibulku najemno, mrkve nastrouhejte nahrubo. Uzeniny si nakrájejte na menší kostičky.

Sádlo nebo olej si rozehřejte a zpěňte si na něm cibuli. Pak přidejte protřený česnek, nastrouhanou mrkev, gulášovou papriku a uzeniny. Zhruba po minutce směs zalijte rajským protlakem. Dobře promíchejte a pak do guláše přidejte také scezené fazole. Nakonec přidejte bobkový list, pepř a další koření, které máte po ruce. Nebojte se udělat i pálivější variantu s chilli.

Po přidání všech ingrediencí stáhněte plamen a za občasného míchání nechte guláš probublávat. Vařte alespoň dvacet minut, aby se vám jednotlivé chutě hezky slily. Při delším vařením už by se vám bohužel fazole rozvařily. Fazolový guláš podávejte s chlebem nebo jiným pečivem. Skvěle se k němu hodí poctivé české pivo. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Připravte si ten nejlepší guláš: jak na to?

5 podzimních receptů, které okouzlí vaše chuťové buňky

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek