Vánoční vanilkové trubičky z nadýchaného těsta
Vanilka ke svátkům vánočním bez debat rozhodně patří. Není nic lepšího než kuchyně, ze které se line sladká a opojná vůně čerstvé dobroty. Vanilkové trubičky vám možná na první pohled budou připomínat kremrole, ale oproti nim je v nich lahodný krém, který je obalený křupavým, přesto vláčným těstem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vánoční šuhajdy s ořechy a rumem. Znáte toto tradiční cukroví?
Krémový koláč: kombinace listového těsta a výborného vanilkového krém
Vanilkové trubičky
- 800800ghladké mouky
- 275275mlslunečnicového oleje
- 250250mlodstáté převařené vody
- špetka soli
- 11lplnotučného mléka
- 250250gmoučkového cukru
- 250250gmásla
- 7575gpolohrubé mouky
- 11vanilkový lusk
- 33vejce
- špetka soli
Postup:
Začneme těstem. Smíchejte v míse mouku s olejem, odstátou vodou a špetkou soli. Vypracujte hutné těsto, které zabalte do potravinářské folie. Těsto pak nechte přes noc odpočinout v lednici.
Druhý den ráno těsto natrhejte na kousky a ty rozválejte na tenké obdélníčky. Obdélníčky pak zarolujte do trubiček. Trubičky vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem a dejte péct při teplotě 180 °C. Trubičky budou upečené za 5-15 minut, záleží na jejich tloušťce a velikosti. Hotové trubičky vyndejte z trouby a dejte je vychladnout. Při plnění by měly mít pokojovou teplotu.
Zatímco vám trubičky chladnou, připravte si vanilkový krém. V hrnci si rozklepněte vejce, zlehka je osolte a rozšlehejte vidličkou. Do vajec přidejte cukr a mléko. Pak do směsi přimíchejte také semínka vanilkového lusku (případně lžičku vanilkového extraktu).
V této fázi dejte hrnec na plotnu na mírný plamen a směs za stálého míchání zahřívejte. Krátce předtím, než krém začne vřít, v něm začněte rozmíchávat mouku. Když krém dosáhne varu, stáhněte ho z plotny a rozmíchejte v něm máslo.
Hotový krém nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak ho přendejte do cukrářského pytlíku, aby se vám trubičky snáze plnily. Vanilkové trubičky naplňte jednu po druhé a dejte je na hodinu do lednice, aby krém zatuhl. Před podáváním je dozdobte moučkovým cukrem, aby vypadaly jako zasněžené.