Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Grilování je skvělou devízou léta. Jaké pochutiny si na grilu připravit?

Letní grilování je kulinářský zážitek, o který se rozhodně nesmíte připravit. Už víte, co si dáte dobrého? Podívejte se na naše tipy, co vás překvapí bohatostí chuti i vůně. Garantujeme vám, že nezbude ani kousíček!
grilování speciality
Sezona grilování je v plném proudu. (foto: 123RF)

Budete opékat v přírodě, nebo na balkóně? Ať již se rozhodnete pro jakékoli grilování a jakékoli pochutiny, bude vaše letní pohoda dokonalá!

Tip pro vegetariány

Letní večer přímo vybízí k tomu připravit si nějakou voňavou specialitu na grilu. Voňavý a křupavý sýr, který bude obohacen o vůni dřeva, je nezapomenutelnou chutí, po níž se vám bude během zimních měsíců stýskat.

Do alobalu si nachystejte hermelín, který pomažete olivovým olejem a zasypete kořením na sýr. Do balíčku přidejte i na jemné plátky nakrájenou cibuli. Zabalte a vložte na gril. Po rozbalení se vaše chuťové buňky ocitnou v nebi! Viva la grilování!

Zelenina a houby

Myslíte si, že zelenina je naprostá zbytečnost a nuda? Dejte jí šanci vyniknout na grilu – a budete zírat! Stačí, když si na grilovací tácek nakrájíte směs rajčat, paprik a cukety, a na to všechno ještě přidáte balení čerstvých nakrájených žampiónů.

Předtím, než směs vložíte na gril, zeleninu v míse promíchejte s olivovým olejem, trochou soli a kořenicí směsi určenou pro zeleninu. Když se na vás bude ze stolu usmívat výsledek vašeho snažení, s chutí se do něj pustí i zarytí zeleninoví odpůrci a masojedi.

zelenina houby
Na grilu lze připravit i houby a zeleninu. (foto: 123RF)

Maso na medu patří mezi vynikající pochutiny při grilování

Dali byste si flákotu masa? V létě ideální tip na oběd nebo večeři. Příjemná a rychlá příprava – a ta chuť! Budete litovat, že léto není každý den vašeho života!

Nachystejte si marinádu v podobě olivového oleje, tří plných lžic medu, koření na maso, a přidejte i nadrcený česnek, sušenou cibuli a lžíci poctivé chilli omáčky. Kombinace jemné chuti medu a pálivého chilli je nezapomenutelným zážitkem pro všechny, kdo se u společného stolu sejdou. Budete si přát, aby vaše porce byla nekonečná!

maso na medu
Když maso, tak na medu! (foto: 123RF)

Grilovaná křupavá křídla

Kuřecí křídla, která si připravíte na zahradním grilu, budou super volbou a krásně tráveným časem. Nachystejte si marinádu v podobě bylinek ze zahrádky nebo balkónu – použijte rozmarýn a česnek, a přidejte i sušené a mleté koření určené pro kuře.

K TÉMATU  Banány, jahody, kiwi a kokos: dezert s puncem exotiky

Zabalte křídla do alobalu a nechte je na mírném plamenu provonět letní vůní dřeva. Až se do nich pustíte, dejte si je třeba s opečenými brambory, jež jste si připravili s trochou tymiánu, mleté sladké a pálivé papriky, saturejky, bazalky a majoránky. Letní pohoda a dobrota je právě na stole!

křídla
Kuřecí křídla na grilu jsou takovou českou klasikou. (foto: 123RF)

Pstruh patří mezi nejlepší pochutiny při grilování

Čerstvý sladkovodní pstruh, kterého si vlastnoručně ulovíte v některé z vašich blízkých rybáren, se skvěle hodí pro líné letní odpoledne. Před tím, než jej zavřete do mřížky určené na grilování ryb, jej naplňte plátkem másla, 3 snítkami čerstvého rozmarýnu, a vložte do něj i nakrájený stroužek česneku a 3 plátky citrónu. Jednoduchá kombinace základních chutí se obohatí o vůni ohně, a vznikne tak symfonie pro vaše chuťové buňky!

grilování speciality ryby
Je libo grilovaný pstruh? (foto: 123RF)

Zálesácký špíz

Máte v plánu si udělat pochod v přírodě, a rádi byste něco dobrého po cestě snědli? Zkuste si vzít pár věcí a připravte si na ohništi zálesácký špíz. Na přichystané ostrouhané klacky napichujte střídavě plátky cibule, papriky, masa a špeku. Nic víc nebudete potřebovat. Opékejte po všech stranách, a než se do dobroty pustíte, na táboráku si opečte i pořádnou skývu chleba.

Křupavý chléb tak poslouží jako výborný tácek pro dobrotu, kterou si v přírodě dáte. Asi nemusíme zdůrazňovat, že potom je třeba dobře uhasit oheň, co jste k přípravě dobroty přichystali.

špízy
Špízy lze připravit nejen v troubě, ale také na grilu. (foto: 123RF)

Budete trávit letní odpoledne na balkóně, na zahradě nebo třeba v přírodě? Vyzkoušejte naše recepty a radujte se z každého letního okamžiku, který máte. Dobré jídlo umocní krásný letní pocit. Tak co si v rámci grilování připravíte vy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Grilování aneb tipy na nejlepší grilované dobroty pro masožrouty i vegetariány

Nevíte, jak si zpestřit letošní grilování? Zkuste tyto ovocné a zeleninové kousky. Z grilu chutnají báječně

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek