Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Klasický třívrstvý koláč podle receptu našich babiček. Na velikonoční tabuli nikdy nesmí chybět

Různé kuchařské knihy se předhánějí v tom, aby nabídly stále modernější recepty na dezerty. Nejlépe však vždy chutná generacemi prověřená klasika, jako je tento známý třívrstvý koláč, který naše babičky pekly hlavně na velikonoce. Máte chuť? Ukážeme vám, jak na něj.
koláč
Vrstvený koláč s meruňkami a švestkami léty prověřená klasika, se kterou nešlápnete nikdy vedle. (zdroj foto: images.google.com)

Ingredience jsou základ

Aby se vám třívrstvý koláč povedl, budete potřebovat správné ingredience. Ty pro přehlednost rozdělíme do dvou skupin. A začneme těstem. Na to bude třeba toto:

  • 3 hrnky mouky
  • 220 g másla
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 50 g cukru
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetku soli

Když máte všechny ingredience na těsto, připravte si suroviny na náplň. I ty jsou zcela běžné a většinu z nich najdete i doma. Potřeba bude:

  • 200 g sušených švestek
  • 200 g sušených meruněk
  • 1 citron
  • 5 lžic cukru
  • 3 lžíce mouky

Těsto jako první

Tak jako u jakéhokoliv jiného receptu, i tady je třeba začínat těstem. To není nijak složité. Základem je povolené máslo, ze kterého dáte kousek stranou, na později. Ke zbytku už jenom přidáváte jednotlivé ingredience, dokud nevznikne těsto, které důkladně propracujete. Více než kuchyňský robot zde pomou vaše ruce.

Pokračujte náplní

Když je těsto hotové, nechte ho odpočívat a vytvořte si náplň. Sušené ovoce na chvíli namočte do vody, aby změklo. Potom použijte mlýnek nebo mixér a vhoďte do něho nejprve jedno ovoce, tak i polovinu citronu. Vše rozmělněte a k této směsi přidejte polovinu ostatních ingrediencí. Tedy kromě samotné mouky. Tu dejte stranou. Potom stejně postupujte s druhým druhem ovoce, polovinou citronu a zbytkem ingrediencí.

Jdeme vrstvit

Jedná se o třívrstvý koláč a tak si i těsto rozdělte na tři díly. První rozválejte a dejte ho do formy pokryté pečicím papírem. Na těsto naneste jednu vaši náplň, buď ze švestek, nebo z meruněk. Následuje druhá vrstva rozváleného těsta, na kterou přijde druhá náplň. Potom už přichází na řadu poslední vrstva těsta.

Nyní je čas na to, co máte stranou. Tedy na máslo a mouku. Obojí smíchejte, vytvořte takzvanou drobenku a tou váš třívrstvý koláč posypte. Tím jsou veškeré přípravy za vámi.

K TÉMATU  Bulharské ořechovky, rychlá a bezlepková dobrota

Už jenom upéct

Posledním krokem je pečení. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia, dejte do ní váš koláč a pečte ho po dobu asi 45 minut. Potom ho vyndejte, nechte vychladit, nakrájejte a můžete ochutnat. Dobrou chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kokosový koláč zvládne každá správná hospodyňka během chvíle. Po upečení se po něm jenom zapráší

Dietní koláč z ovesných vloček. Skvělý tip na netradiční zákusek

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek