Tipy na silvestrovské pohoštění. Zkuste recepty na chuťovky s ricottou
Carpaccio s jahodami a rukolou
Ingredience pro 4 osoby
- 150 g najemno nakrájeného carpaccia
- 400 g ricotty
- 140 g rukoly
- 140 g středně zralých jahod
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
Postup
Ricottu smíchejte s najemno nakrájenou rukolou, špetkou soli, pepře a nastrouhaného muškátového oříšku. Jahody omyjte a nakrájejte na kostičky, vmíchejte je do ricottového krému. Krém dejte asi na hodinu do lednice. Na plátky carpaccia dejte lžíci krému a zabalte do tvaru měšce, který nahoře svážete snítkou pažitky. Ponechte v lednici až do chvíle servírování.
Topinky crostini s ricottou, ančovičkami a hruškou
Ingredience na 20 topinek
- 20 plátků toustového chleba
- 400 g ricotty
- 3 hrušky
- 1 malé balení ančoviček
- 60 g rozinek
- několik snítek rozmarýnu a šalvěje
- extra panenský olivový olej
- sůl, pepř
Postup
Na pánvi rozpalte olej spolu s rozmarýnem a šalvějí a postupně na něm opečte toustový chléb dozlatova. Rozinky mezi tím namočte do vlažné vody. Oloupejte hrušky, zbavte je jádřince a nakrájejte na kostičky. V míse ve vodní lázni smíchejte ricottu s dobře okapanými ančovičkami, ale několik si jich ponechte stranou na ozdobení. Přidejte kostičky hrušky a osolte. Ricottovým krémem potřete topinky, lehce opepřete, ozdobte kouskem ančovičky, osušenými rozinkami a rozmarýnem.
Terinky z uzeného lososa s ricottou
Ingredience
- 200 g uzeného lososa
- 200 g ricotty
- 100 g zakysané smetany
- 2 lžíce nadrobno nasekaného kopru
- 1 lžička želatiny
- 1 okurka
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
Zapékací mističky vyložte tenkými plátky uzeného lososa. Měli byste použít asi tři čtvrtiny z celkového množství. Zbytek lososa nakrájejte na malé kousky. Rozetřete ricottu se smetanou, vmíchejte nakrájeného lososa. Osolte, opepřete a přidejte kopr. Rozpusťte želatinu ve dvou lžících vody. Nechte nabobtnat a pak zahřejte, až se úplně rozpustí. Do želatiny vmíchejte lžíci lososové pomazánky. Pak vmíchejte zbytek. Rozdělte do misek. Dejte alespoň na hodinu do lednice. Z citrónové šťávy a oleje umíchejte zálivku. Okurku nakrájejte na tenké plátky a udělejte z nich polštářek pro každou terinku. Vyklopte a dozdobte snítkou kopru.