Úžasné a hlavně zdravé velikonoční recepty. Zkuste to letos jinak!
Tradice Velikonoc je úzce spjata s náboženstvím a zmrtvýchvstání. Postupem doby se ale silně křesťanský svátek stal hlavně oslavou jara a probuzením přírody ze zimního spánku. K tradičním oslavám se tak přidaly další zvyky a dnes už vlastně tradice.
Tradice, které nestárnou
Dnes si podstatu a historii svátku Velikonoc stále ještě připomínáme, ale oslavy máme spjaty především s volnem, prodlouženým víkendem a hospodyňky především s velikonočními přípravami, jako je barvení vajíček, chystání pomlázky pro koledníky a oprášení tradičních receptů. Právě sladká pomlázka a tradiční poctivé recepty nám mnohdy nabourají zdravé stravování. A to nemluvě o alkoholu, který už k oslavám rovněž patří.
Nemusíte se vzdát myšlenky na hubnutí
Velikonoce nemusíme brát jako nabourání našeho jarního hubnutí. Je na každém, jaké pohoštění připraví. Existují totiž i zdravé alternativy.
Mazanec ze špaldové mouky
Suroviny:
- 400 g špaldové mouky
- 50 g másla
- 1 polotučný tvaroh
- 2 lžíce oleje
- prášek do pečiva (ve zdravé výživě lze koupit bez fosfátů)
- rozinky
- nasekané mandle
- 3 vejce + 1 vejce na potření
- citronová kůra
- citronová šťáva
- 2 lžíce medu
- vanilkový cukr
Postup:
Smíchejte špaldovou mouku a prášek do pečiva, přidejte povolené máslo, tvaroh, olej, vejce, citronovou kůru a šťávu a přislaďte medem a vanilkovým cukrem. Nakonec přimíchejte předem namočené rozinky a mandle. Vypracujte těsto a vytvarujte z něj na pečicím papíře mazanec. Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí.
Co s vykoledovanými vajíčky?
V období Velikonoc bude rovněž i vajíček a kraslic všude požehnaně. Jejich význam je opět silně náboženský a různé kultury mají svůj výklad. Vejce je znakem znovuzrození, života, ale i červené barvení jako krev Krista. Největší otázkou ovšem každý rok je: Co s vykoledovanými vajíčky?. Odpověď bývá jednoduchá. Pomazánku.
Ingredience:
- 4 natvrdo uvařená vajíčka
- 1 zralé avokádo
- dijonská hořčice – dle chuti
- ½ kelímku bílého jogurtu do 3 % tuku
- sůl, pepř
- citronová šťáva podle chuti
- nadrobno nakrájená čerstvá pažitka
- chilli koření nebo čerstvá chilli paprička
- toasty FIBROKI
Postup:
Do mísy smíchejte nadrobno nakrájená vajíčka, rozmačkané avokádo, bílý jogurt, hořčici dle chuti, citronovou šťávu, přidejte čerstvou pažitku, chilli, sůl a pepř podle chuti. Pomazánku pořádně vymíchejte, případně vyšlehejte ručním šlehačem a natírejte na toasty FIBROKI.
Hrášková polévka s fenyklem
K oslavám Velikonoc patří rovněž i zelená barva. Význam zelené barvy bývá vykládán jako barva přírody, symbol růstu, života a podobně. Proto by neměla chybět ani na svátečním stole.
Ingredience:
- 2 cibule
- česnek
- mražený hrášek 1 balení
- 2 fenykly
- bujon DIETESSE.3
Postup:
Na olivovém oleji orestujte cibulku, česnek, hrášek a dva nakrájené fenykly. Zalijte vodou, přidejte bujon bez soli DIETESSE.3 a duste do měkka. Hotovou polévku rozmixujte, můžete ozdobit vajíčkem, bílým jogurtem a čerstvými bylinkami.
Jarní salát s ředkvičkami
Ingredience:
- 1/2 salátové okurky
- 2x svazek ředkviček
- 1x svazek jarní cibulky
- 2 lžičky šťávy z citrónu – 1 citron
- 1 bílý nízkotučný jogurt
- bílá ředkev
- řeřicha
- vejce natvrdo 2 ks nebo 8 křepelčích vajec
- ledový salát
Příprava:
Okurku oloupejte a pokrájejte na malé kousky, ředkvičky a bílou ředkev a jarní cibulku nakrájejte na malé kousky, smíchejte jogurt s cibulí, ředkvičkou, šťávou z citronu a kořením, přidejte nakrájenou okurku, pokrájená vajíčka a dochuťte řeřichou.
Je libo velikonoční nádivku?
Suroviny:
160 g kváskového žitného chleba, 200 ml polotučného mléka, 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 250 g šunky 95 % masa, 100 g nahrubo nastrouhané mrkve, svazek jarní cibulky, 60 g baby špenátu, 10 g bazalky, 1 bílý jogurt do 3 % tuku, 2–3 stroužky česneku, 20 g másla, 1/2 prášku do pečiva, 1/4 lžičky muškátového květu.
Postup:
Chleba nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Ve vedlejší míse smíchejte šunku, mrkev, pokrájenou nať z jarní cibulky, nahrubo nasekaný špenát, bazalku, muškátový květ, česnek s bílým jogurtem a žloutky. Ke směsi přidejte namočený chléb a promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků a kypřící prášek. Připravenou nádivku přendejte do pekáče o velikosti 25 x 35 cm vyložený pečícím papírem a navrch nádivky položte vločky másla. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 40 minut.
Šumavský králík
Suroviny na 4 porce:
- celý králík
- cibule
- bobkové listy
- 6 zrnek pepře
- lžička kmínu
- 4 stroužky česneku
- kořenová zelenina (mrkev, petržel…)
- sůl
- máslo
- 2 balení špenátu
- stroužek česneku
- lžíce olivového oleje
Postup:
Králíka potřete česnekem utřeným se solí a máslem, vložte do pekáče společně s cibulí, kořenovou zeleninou, pepřem a bobkovými listy. Podlijte 1 dl horké vody a přikryjeme alobalem nebo víkem pekáče. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 200 °C půl hodiny. Poté potřete výpekem a pokračujete v pečení při mírnější teplotě dalších 20 minut. Na posledních 15 minut odstraňte alobal nebo víko. Na oleji zpěňte cibulku, po jejím zezlátnutí přidejte nakrájený stroužek česneku a osmahněte, přidejte špenát a duste, přidejte pepř a sůl.
Přílohou mohou být zelné placky.
Zelné placky
- cca 500 g kysaného zelí
- 3 vejce
- 100 g špaldové mouky špetka soli a pepře
Všechny suroviny smíchejte na husté těsto. Na plechu vyloženém pečícím papírem a potřeném olivovým olejem vytvarujte z těsta placky a pečte na 180 °C, dokud nejsou placky hotové a krásně zlaté.
Fenyklový salát
Ingredience na 2 porce:
2 fenykly, 4 lžíce zakysané smetany (sójové, kokosové nebo jogurtu), 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa, bylinková sůl
Postup:
Fenykl očistíme, omyjeme a necháme dobře okapat, pokrájíme na tenké lupínky. Košťál uprostřed můžeme předtím vyjmout. Nať nadrobno posekáme. Ze smetany či jogurtu, citronové šťávy, oleje, octa a soli připravíme zálivku a promícháme s fenyklem. Rozdělíme do misek či na talíře a posypeme sekanou natí.
Dobrou chuť!
Recepty připravili odborníci z NATURHOUSE