Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Ta nejlepší zelňačka, kterou jste kdy ochutnala

Zelňačka je beze sporu královnou mezi českými polévkami. Naši prarodiče na ní přežívali zimu, kdy byla jedním z nejdůležitějších zdrojů vitamínů a dalších důležitých látek. Zdánlivě obyčejné kysané zelí je totiž jedna z nejlepších potravin, kterou si můžete dopřát. A platí to i dnes, kdy si můžeme dopřát prakticky cokoli i mimo sezónu.
zelňačka
Zelňačka nejen na Vánoce. (foto: primarecept.net)

Opravdu poctivá zelňačka se uvařila ve velkém kotli a pak ji celá rodina jedla třeba celý týden. I dnes platí, že zelňačka je nejlepší uleželá, ale v restauracích už takový postup zakazují přísné hygienické normy. A tak nezbývá, než si ji uvařit doma. Vaření sice trvá dva dny, ale naštěstí nejde o nic náročného. Inspirujte se naším receptem na tradiční zelňačku a uvařte si tuto polévku tak, jak ji vařili naše prababičky.

Zelňačka – ingredience

Na základ polévky budete potřebovat:

  • 3 l vody
  • 1 kg nadrobno nakrájeného kysaného zelí
  • 500 g uzené krkovičky
  • 400 g vepřové plece
  • 150 g sádla
  • 10 g mletého pepře
  • 10 g mletého kmínu
  • 3 větší cibule (asi 450 g)
  • 50 g sušených hub nebo 150 g čerstvých nakrájených hub
  • 20 g celého pepře
  • 10 g mleté červené papriky
  • 10 stroužků česneku
  • 5 kusů celého nového koření
  • 5 sušených švestek
  • 10 bobkových listů

Kromě toho si nachystejte:

  • 400 ml zakysané smetany
  • 250 g vaší oblíbené klobásy
  • 150 g uzené slaniny
  • 2 větší brambory

Příprava

Sušené houby si nejprve propláchněte a na hodinu nebo dvě namočte. Pak je přidejte spolu se vším kořením do hrnce se třemi litry vody, přiveďte k varu a vařte po dobu přibližně půl hodiny. Pak do polévky přidejte zelí, přikryjte pokličkou a pokračujte ve vaření dalších 60-90 minut, v závislosti na výšce hrnce. Po uplynutí této doby přidejte na kostičky nakrájenou krkovičku a polévku dále vařte.

Na pánvičce si rozpusťte sádlo a na něm orestujte najemno nakrájenou cibulku. Postupně přidejte vepřové plecko s prolisovaným nebo najemno nakrájeným česnekem a na mírném plamenu restujte asi 5 minut. Orestované maso i se zbytkem směsi přidejte do polévky. Pak do hrnce přidejte i sušené švestky a polévku nechte vařit dalších 60-90 minut.

K TÉMATU  Ty nejlepší polévky do sychravých dnů pěkně pohromadě. Zahřejte se

Po přibližně hodině nakrájejte slaninu na kostičky a vyškvařte z ní sádlo. Škvarky přidejte do polévky a sádlo si odložte na později. Polévku po přidání slaniny vařte dalších asi 30 minut, pak ji odstavte z plotny a nechte jeden den odpočinout. Druhý den polévku opět přiveďte k varu a přidejte do ní na kostičky nakrájenou klobásu s kostičkami brambor.

Vařte asi hodinu a pak do zelňačky přimíchejte zakysanou smetanu. Polévku se smetanou vařte a stálého míchání asi 5-10 minut, pak ji odstavte z plotny a ještě chvíli míchejte. Hotovou zelňačku můžete rovnou podávat, ale ještě lepší bude, pokud ji necháte jeden nebo dva dny uležet. Podávejte horkou s čerstvým chlebem. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Krémová houbová polévka. Přidejte červené nebo bílé víno a poznejte nové chutě

Krémová dýňová polévka. Je zdravá, lahodná a pěkně zahřeje i nasytí

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek