Ta nejlepší zelňačka, kterou jste kdy ochutnala
Opravdu poctivá zelňačka se uvařila ve velkém kotli a pak ji celá rodina jedla třeba celý týden. I dnes platí, že zelňačka je nejlepší uleželá, ale v restauracích už takový postup zakazují přísné hygienické normy. A tak nezbývá, než si ji uvařit doma. Vaření sice trvá dva dny, ale naštěstí nejde o nic náročného. Inspirujte se naším receptem na tradiční zelňačku a uvařte si tuto polévku tak, jak ji vařili naše prababičky.
Zelňačka – ingredience
Na základ polévky budete potřebovat:
- 3 l vody
- 1 kg nadrobno nakrájeného kysaného zelí
- 500 g uzené krkovičky
- 400 g vepřové plece
- 150 g sádla
- 10 g mletého pepře
- 10 g mletého kmínu
- 3 větší cibule (asi 450 g)
- 50 g sušených hub nebo 150 g čerstvých nakrájených hub
- 20 g celého pepře
- 10 g mleté červené papriky
- 10 stroužků česneku
- 5 kusů celého nového koření
- 5 sušených švestek
- 10 bobkových listů
Kromě toho si nachystejte:
- 400 ml zakysané smetany
- 250 g vaší oblíbené klobásy
- 150 g uzené slaniny
- 2 větší brambory
Příprava
Sušené houby si nejprve propláchněte a na hodinu nebo dvě namočte. Pak je přidejte spolu se vším kořením do hrnce se třemi litry vody, přiveďte k varu a vařte po dobu přibližně půl hodiny. Pak do polévky přidejte zelí, přikryjte pokličkou a pokračujte ve vaření dalších 60-90 minut, v závislosti na výšce hrnce. Po uplynutí této doby přidejte na kostičky nakrájenou krkovičku a polévku dále vařte.
Na pánvičce si rozpusťte sádlo a na něm orestujte najemno nakrájenou cibulku. Postupně přidejte vepřové plecko s prolisovaným nebo najemno nakrájeným česnekem a na mírném plamenu restujte asi 5 minut. Orestované maso i se zbytkem směsi přidejte do polévky. Pak do hrnce přidejte i sušené švestky a polévku nechte vařit dalších 60-90 minut.
Po přibližně hodině nakrájejte slaninu na kostičky a vyškvařte z ní sádlo. Škvarky přidejte do polévky a sádlo si odložte na později. Polévku po přidání slaniny vařte dalších asi 30 minut, pak ji odstavte z plotny a nechte jeden den odpočinout. Druhý den polévku opět přiveďte k varu a přidejte do ní na kostičky nakrájenou klobásu s kostičkami brambor.
Vařte asi hodinu a pak do zelňačky přimíchejte zakysanou smetanu. Polévku se smetanou vařte a stálého míchání asi 5-10 minut, pak ji odstavte z plotny a ještě chvíli míchejte. Hotovou zelňačku můžete rovnou podávat, ale ještě lepší bude, pokud ji necháte jeden nebo dva dny uležet. Podávejte horkou s čerstvým chlebem. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Krémová houbová polévka. Přidejte červené nebo bílé víno a poznejte nové chutě
Krémová dýňová polévka. Je zdravá, lahodná a pěkně zahřeje i nasytí