Upečte si domácí cukrářské piškoty z listového těsta
Jsou navíc slepované marmeládou, ale nemusíte se bát. Není to tak pracné, jako slepování vánočního cukroví. Piškoty totiž marmeládou natřete ještě před pečením, a tak si je můžete dopřát hned po vyndání z trouby. Tedy jakmile alespoň trošku vystydnou.
Ingredience na piškoty
- 500 g chlazeného listového těsta
- 50 ml vaší oblíbené marmelády (nejvíc se hodí meruňková)
- 50 g moučkového cukru
- 10 g mleté skořice
- 1 vejce
- Špetku soli
Příprava
Listové těsto si rozválejte a rozdělte ho na dva stejně velké díly obdélníkového tvaru. Obdélníky by měly být tak velké, aby se vám vešly na plech na pečení a po okrajích zbylo ještě několik centimetrů volného místa. Jeden z dílů listového těsta potřete souvislou rovnoměrnou vrstvou marmelády a přiklopte jej druhým dílem těsta. Pak těsto překrojte podélně a následně ho rozkrájejte na tenké plátky přibližně o velikosti cukrářských piškotů.
Jednotlivé piškoty vyskládejte vedle sebe na plech na pečení vyložený pečicím papírem. Mějte na paměti, že těsto při pečení nabyde, a tak by mezi nimi měly být alespoň půlcentimetrové rozestupy, aby se vám k sobě nepřipekly.
Vajíčko si rozklepněte do mističky, zlehka ho prosolte a pak si ho vyšlehejte vidličkou. Vyšlehaným vajíčkem pomocí mašlovačky potřete všechny piškoty. Pak si v jiné mističce smíchejte cukr se skořicí a potřené piškoty rovnoměrně pocukrujte. Chce to trochu šikovnosti, aby vám cukr zbytečně nepadal mezi ně – připálil by se. Dozdobené piškoty dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, hotové budou přibližně za půl hodiny. Měly by krásně zezlátnout a trošku se při tom pokroutit. Piškoty můžete podávat ještě horké, ale dobré jsou, i když vystydnou. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Nepečený krémeš s kávovými piškoty vám dodá energii
Krémový koláč: kombinace listového těsta a výborného vanilkového krému