Univerzální bezvaječné těsto na pizzu, těstoviny i jiné
Můžete z něj udělat i domácí těstoviny, ale nejlépe se hodí jako základ pro pizzu a podobná variabilní jídla. Na jeho zadělání navíc nepotřebujete vajíčka, je to bezvaječné těsto. A díky jogurtu je krásně jemné a nadýchané. Vyzkoušejte ho sama!
Ingredience na univerzální bezvaječné těsto:
- 800 g hladké mouky
- 300 ml bílého nebo smetanového jogurtu (pozor, nízkotučný neberte, je plný škrobu a znehodnotil by vaše těsto)
- 125 g Hery nebo 125 ml rostlinného oleje
- 25 ml převařené teplé vody
- 20 g cukru
- 5 g soli
- Půl kostičky droždí nebo 15 g sušeného droždí
Příprava
Ještě než začnete s přípravou těsta, zadělejte si na kvásek. V hrnečku rozmíchejte v převařené a ještě teplé vodě cukr s droždím. Namísto vody můžete použít i mléko a místo cukru med. Těsto pak bude ještě jemnější. Kvásek nechte na teplém místě asi dvacet až třicet minut, než s ním budete pracovat dále. Pokud zaděláváte kvásek ze sušeného droždí, můžete ho nechat pracovat i tři čtvrtě hodiny.
Zatímco kvásek pracuje, můžete se vrhnout na naše bezvaječné těsto. Do velké mísy si prosejte mouku, prosolte ji a zapracujte do ní jogurt s Herou nebo olejem. Pak do těsta zapracujte také droždí. Mísu s těstem přehoďte čistou bavlněnou nebo plátěnou utěrkou a nechte ho kynout asi tři čtvrtě hodiny na teplém místě.
Vykynuté těsto znovu důkladně propracujte. Mělo by být nadýchané a vláčné. Hotové těsto můžete rovnou zpracovat. Pokud vám nějaké zbyde, obalte ho potravinářskou fólií a dejte do lednice, kde vydrží až dva dny. Těsto je možné i zamrazit, ale je lepší si vždy udělat čerstvé. Univerzální těsto se nejlépe upeče při 200 °C, ale záleží i na jeho náplni a tloušťce. Teď už se vaší fantazii meze nekladou. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT