Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Univerzální bezvaječné těsto na pizzu, těstoviny i jiné

Máte ráda pizzu, těstoviny nebo třeba jídla jako jsou pirožky? Pak dnes máme recept přesně pro vás – na lahodné univerzální těsto, které se snadno přizpůsobí vašim potřebám.
těsto
Připravené těsto použijte na co chcete. Jeho možnosti jsou téměř neomezené. (foto: 123rf.com)

Můžete z něj udělat i domácí těstoviny, ale nejlépe se hodí jako základ pro pizzu a podobná variabilní jídla. Na jeho zadělání navíc nepotřebujete vajíčka, je to bezvaječné těsto. A díky jogurtu je krásně jemné a nadýchané. Vyzkoušejte ho sama!

Ingredience na univerzální bezvaječné těsto:

  • 800 g hladké mouky
  • 300 ml bílého nebo smetanového jogurtu (pozor, nízkotučný neberte, je plný škrobu a znehodnotil by vaše těsto)
  • 125 g Hery nebo 125 ml rostlinného oleje
  • 25 ml převařené teplé vody
  • 20 g cukru
  • 5 g soli
  • Půl kostičky droždí nebo 15 g sušeného droždí

Příprava

Ještě než začnete s přípravou těsta, zadělejte si na kvásek. V hrnečku rozmíchejte v převařené a ještě teplé vodě cukr s droždím. Namísto vody můžete použít i mléko a místo cukru med. Těsto pak bude ještě jemnější. Kvásek nechte na teplém místě asi dvacet až třicet minut, než s ním budete pracovat dále. Pokud zaděláváte kvásek ze sušeného droždí, můžete ho nechat pracovat i tři čtvrtě hodiny.

Zatímco kvásek pracuje, můžete se vrhnout na naše bezvaječné těsto. Do velké mísy si prosejte mouku, prosolte ji a zapracujte do ní jogurt s Herou nebo olejem. Pak do těsta zapracujte také droždí. Mísu s těstem přehoďte čistou bavlněnou nebo plátěnou utěrkou a nechte ho kynout asi tři čtvrtě hodiny na teplém místě.

Vykynuté těsto znovu důkladně propracujte. Mělo by být nadýchané a vláčné. Hotové těsto můžete rovnou zpracovat. Pokud vám nějaké zbyde, obalte ho potravinářskou fólií a dejte do lednice, kde vydrží až dva dny. Těsto je možné i zamrazit, ale je lepší si vždy udělat čerstvé. Univerzální těsto se nejlépe upeče při 200 °C, ale záleží i na jeho náplni a tloušťce. Teď už se vaší fantazii meze nekladou. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Bramborový fondán. Nejčastější příloha k jídlu trochu jinak

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jednoduchá a rychlá domácí pizza na český způsob

Těstoviny se smetanovou omáčkou na český způsob

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek