Skleněné hvězdičky a žitné perníčky. Recepty na cukroví, kterým můžete ozdobit stůl i vánoční stromeček
Inspirace pro recepty na cukroví není nikdy dost. Čerstvé nápady na pečení přináší vždy něco jiného – nové tvary, odlišné chutě nebo lehce poupravené tradiční recepty. Vyzkoušejte ty následující, určitě vás potěší.
Skleněné hvězdičky
Ingredience
- 235 g hladké mouky
- 75 g cukru moučka
- 1 ks citronového cukru
- 175 g másla
- 1 vejce
- 10 g kypřicího prášku
Postup
Nejprve prosejeme mouku a zamícháme do ní kypřicí prášek. V mouce si uděláme důlek, do něj prosejeme moučkový cukr, přidáme citronový cukr, máslo a vejce. Zaděláme vláčné nelepivé těsto, které necháme 30 minut zabalené v lednici odpočinout. Z těsta vyválíme plát 3 mm vysoký a vypichujeme vánoční tvary. Střed vypíchneme a vyplníme ho roztlučenými kousky drops bonbonů. Malým kulatým otvorem vypíchneme dírku na protažení mašličky. Pečeme na 150 °C do doby, než začne zlátnout těsto. Hvězdičkami můžeme zdobit kromě stolu i vánoční stromeček.
Žitné perníčky
Ingredience
- 500 g celozrnné žitné mouky
- 1 lžička perníkového koření
- 40 g vanilkového pudinku
- 1 lžička jedlé sody
- 150 g medu
- 50 g másla
- 3 žloutky
- 100 g datlové pasty
Postup
Datlovou pastu rozmícháme s medem, povoleným máslem a žloutky. Do mouky zamícháme perníkové koření, krémový prášek a jedlou sodu. Nakonec obě části spojíme. Těsto necháme odležet v lednici dvě hodiny. Rozválíme na plát vysoký 4 mm a vypichujeme různé tvary. Pečeme na 180 °C. Po upečení potřeme rozšlehaným žloutkem. I perníčky můžeme věšet na vánoční stromeček, stačí při vykrajování myslet na dírky pro mašličku.
Máte mezi na recepty na cukroví své favority? Zkusíte letos něco nového?