Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Piškotový dort s bílou čokoládou a černým rybízem

Každá oslava narozenin je, pokud jde o jídlo, postavena především na narozeninovém dortu. A s tímto dnešním receptem si buďte jistí, že vytvoříte základ opravdu stabilní.
piškotový
ilustrační obrázek

Kombinace sladké bílé čokolády a mírně nakyslého černého rybízu je naprosto famózní, užije si ji nejen oslavenec, ale také všichni jeho hosté. Piškotový základ navíc není nic složitého na přípravu a s ostatními ingrediencemi perfektně ladí.

TIP: Černý rybíz můžete podle chuti nahradit jiným ovocem, ale vzhledem k výrazně sladké chuti bílé čokolády doporučujeme zvážit jiné kyselejší ovoce, jako je např. červený rybíz, maliny nebo mandarinky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Máslové knoflíky s domácím rybízovým džemem

Lesní cheesecake se šťavnatými plody

Piškotový dort s bílou čokoládou a rybízem

porce
g / porce
Ingredience na korpus:
  • 2
    2
    hrnky
    hladké mouky
  • 1
    1
    hrnek
    cukru krystal
  • 125
    125
    ml
    vlažné vody
  • 125
    125
    ml
    slunečnicového oleje
  • 1
    1
    sáček
    kypřicího prášku
  • 6
    6
    ks
    vajec M
Zbylé ingredience:
  • 500
    500
    g
    bílé čokolády
  • 200
    200
    g
    černého rybízu
  • 2
    2
    kelímky
    smetany ke šlehání
  • 1
    1
    sáček
    želatiny
  • 2
    2
    lžíce
    másla

Postup:

  1. Vejce si rozklepneme a oddělíme od sebe žloutky a bílky. Ze žloutků a cukru ušleháme žloutkovou pěnu. Do pěny za stálého šlehání přidáme pomalu vlažnou vodu a olej. Hladkou mouku si smícháme s kypřicím práškem a směs zašleháme do těsta.

  2. Z bílků, které jsme si dali stranou, vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh. Ten poté zlehka vmísíme vařečkou do těsta. Pozor, těsto už nešleháme, aby zůstalo krásně nadýchané. Takto připravené těsto přelijeme do vymazané formy a pečeme v troubě při 180 °C asi 30 minut. Že je piškot hotový poznáme podle toho, že špejli, kterou zapíchneme do korpusu, vyndáme suchou. Korpus pak odložíme stranou vychladnout.

  3. Mezitím si připravíme krém. Ve vodní lázni si prohřejeme smetanu ke šlehání. Do teplé smetany nalámeme 400 gramů bílé čokolády a mícháme, dokud se suroviny nepropojí. Krém odstavíme a necháme chladnout.

  4. Želatinu si připravíme podle návodu na obalu a do ještě vlažného čokoládového krému ji přimícháme. Až krém zcela vychladne, vložíme ho na 2 hodiny odpočinout do lednice. Teprve po uplynutí této doby si připravíme mixér a krém vyšleháme.

  5. V robotu si připravíme drť ze 150 gramů černého rybízu. Záleží na vaší chuti, jak velké kusy ovoce ponecháte, či jestli je úplně rozmělníte. Ovoce následně vařečkou vmícháme do čokoládového krému.

  6. Vychladlý korpus si strunou rozřízneme na poloviny. Piškotový dort promažeme připraveným čokoládovým krémem, který zakryjeme druhou částí korpusu.

  7. Ze zbývající čokolády si připravíme polevu tak, že ji rozpustíme ve vodní lázni společně se dvěma lžícemi másla. Polevou dort polijeme a dozdobíme kuličkami černého rybízu, které jsme si nechali stranou. Dáme do lednice alespoň na dvě hodiny. Poté můžeme podávat.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
střední recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek