Piškotový dort s bílou čokoládou a černým rybízem
Kombinace sladké bílé čokolády a mírně nakyslého černého rybízu je naprosto famózní, užije si ji nejen oslavenec, ale také všichni jeho hosté. Piškotový základ navíc není nic složitého na přípravu a s ostatními ingrediencemi perfektně ladí.
TIP: Černý rybíz můžete podle chuti nahradit jiným ovocem, ale vzhledem k výrazně sladké chuti bílé čokolády doporučujeme zvážit jiné kyselejší ovoce, jako je např. červený rybíz, maliny nebo mandarinky.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Piškotový dort s bílou čokoládou a rybízem
- 22hrnkyhladké mouky
- 11hrnekcukru krystal
- 125125mlvlažné vody
- 125125mlslunečnicového oleje
- 11sáčekkypřicího prášku
- 66ksvajec M
- 500500gbílé čokolády
- 200200gčerného rybízu
- 22kelímkysmetany ke šlehání
- 11sáčekželatiny
- 22lžícemásla
Postup:
Vejce si rozklepneme a oddělíme od sebe žloutky a bílky. Ze žloutků a cukru ušleháme žloutkovou pěnu. Do pěny za stálého šlehání přidáme pomalu vlažnou vodu a olej. Hladkou mouku si smícháme s kypřicím práškem a směs zašleháme do těsta.
Z bílků, které jsme si dali stranou, vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh. Ten poté zlehka vmísíme vařečkou do těsta. Pozor, těsto už nešleháme, aby zůstalo krásně nadýchané. Takto připravené těsto přelijeme do vymazané formy a pečeme v troubě při 180 °C asi 30 minut. Že je piškot hotový poznáme podle toho, že špejli, kterou zapíchneme do korpusu, vyndáme suchou. Korpus pak odložíme stranou vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Ve vodní lázni si prohřejeme smetanu ke šlehání. Do teplé smetany nalámeme 400 gramů bílé čokolády a mícháme, dokud se suroviny nepropojí. Krém odstavíme a necháme chladnout.
Želatinu si připravíme podle návodu na obalu a do ještě vlažného čokoládového krému ji přimícháme. Až krém zcela vychladne, vložíme ho na 2 hodiny odpočinout do lednice. Teprve po uplynutí této doby si připravíme mixér a krém vyšleháme.
V robotu si připravíme drť ze 150 gramů černého rybízu. Záleží na vaší chuti, jak velké kusy ovoce ponecháte, či jestli je úplně rozmělníte. Ovoce následně vařečkou vmícháme do čokoládového krému.
Vychladlý korpus si strunou rozřízneme na poloviny. Piškotový dort promažeme připraveným čokoládovým krémem, který zakryjeme druhou částí korpusu.
Ze zbývající čokolády si připravíme polevu tak, že ji rozpustíme ve vodní lázni společně se dvěma lžícemi másla. Polevou dort polijeme a dozdobíme kuličkami černého rybízu, které jsme si nechali stranou. Dáme do lednice alespoň na dvě hodiny. Poté můžeme podávat.