Nutellové věnečky, které prostě stojí za hřích
Ingredience na nutellové věnečky
Na nutellové věnečky budete potřebovat:
- 700 g hladké mouky
- 300 g brambor na pyré
- 250 ml plnotučného mléka
- 150 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 1 kostku čerstvého droždí (42 g)
- 1 vejce
- Špetku soli
Kromě toho se neobejdete bez:
- 200 g Nutelly nebo jiného kakaového krému
- Moučkového cukru na posypání
- 25 ml plnotučného mléka a 1 vanilkového cukru na potření věnečků
Příprava
Brambory si omyjte, oloupejte, očistěte a uvařte tak, aby byly lehce rozvařené. Zatímco se brambory vaří, připravte si kvásek – droždí rozpusťte v 50 ml mléka a Pak uvařené brambory rozmačkejte a rozmíchejte v nich máslo, 200 ml mléka a sůl. Do bramborové kaše postupně zapracujte mouku. Vejce si rozklepněte do mističky, zlehka ho prosolte a rozšlehejte ho vidličkou. Pak ho zapracujte do těsta. Nakonec do těsta zapracujte také kvásek.
Hotové těsto by mělo být pružné, jemné a nemělo by se lepit ani na misku, ani na vaše ruce. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a dejte ho na 2 až 3 hodiny kynout na teplé a suché místo. Vykynuté těsto si rozválejte do čtverce, který bude přibližně půlcentimetru tlustý. Ze čtverce nakrájejte čtyři menší čtverečky.
Na jednu polovinu čtverečků naneste Nutellu a pak čtverečky sviňte do rolády. Tu stočte tak, aby vznikl věneček a spoj dobře uhlaďte. Věnečky potřete mlékem s rozpuštěným vanilkovým cukrem, naskládejte na plech vyloženým pečícím papírem a dejte péct při teplotě 180 °C.
Každých pět minut je vyndejte a znovu potřete mlékem s vanilkovým cukrem. Upečené budou, až zezlátnou, obvykle to trvá kolem půl hodiny. Servírujte vystydnuté a dozdobené moučkovým nebo skořicovým cukrem.
Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Milujete Nutellu? Pak vyzkoušejte tyto rychlé a skvělé muffiny!