Nadýchaný mléčný dort s borůvkovými povidly
O nadýchané těsto se postará nevšedně zakomponované mléko, o skvělou chuť borůvková povidla. Navíc vám na mléčný dort stačí jen běžné suroviny, které určitě budete mít doma po ruce.
TIP: Borůvková povidla můžete nahradit i jinými druhy povidel, dort je skvělý například i s jablečnými nebo švestkovými povidly. Výborný bude i úplně samotný.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Pro osvěžující mléčný jahodový shake nemusíte do Fast Foodu. Jak ho připravit doma?
Mléčný dort s borůvkovými povidly
- 400400ghladké pšeničné mouky
- 250250gkrystalového cukru
- 11lžičkavanilkového extraktu
- 250250mlplnotučného mléka
- 44ksvajec M
- 11sáčekkypřicího prášku
- 8080gmásla
- 250250gborůvek
Postup:
Celá vejce si rozklepneme do větší misky, přidáme k nim pár kapek vanilky a 150 gramů krystalového cukru. Šleháme, dokud nám nevznikne vaječná pěna.
Do druhé misky si prosejeme pšeničnou mouku a promícháme ji s kypřicím práškem. Sypké ingredience přidáme k vaječné pěně a opatrně promícháme vařečkou.
Do rendlíku si připravíme mléko a nahrubo pokrájené máslo a obě suroviny společně prohřejeme. Těsně předtím, než se začne mléko vařit, odstavíme hrnec z plotny. Necháme chvíli zchladnout, ale ještě zatepla nalijeme mléko s máslem ke zbylým ingrediencím. Šleháme vše společně do hladkého těsta.
Těsto nalijeme do připravené dortové formy. Dort pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut nebo dokud není špejle po zapíchnutí do těsta suchá. Mléčný dort odložíme stranou, aby vychladl.
Mezitím si připravíme borůvková povidla. Borůvky vložíme do hrnce a šťouchadlem na brambory je rozmačkáme. Začneme je zahřívat. Pokud používáme zmrzlé borůvky, tak po mírném prohřátí slijeme přebytečnou vodu. Až borůvky pustí šťávu, tak k nim přisypeme krystalový cukr a společně vaříme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme trochu zchladnout.
Dort si po stranách odřízneme od formy. Následně ho podélně rozřízneme a na spodní řez nakapeme trochu mléka. Následně vše důkladně promažeme borůvkovými povidly a přiklopíme vrchní částí. Dort pocukrujeme a můžeme podávat.