Středa , 30. 10. 2024

Tadeáš

Makový zákusek s vanilkovým krémem. Vyzkoušejte rychlý recept

V české kuchyni patří mák mezi běžné suroviny, zejména při přípravě sladkého pečiva. V mnoha jiných evropských zemích však na něj koukají skrz prsty, neboť mají mák spojený s produkcí opia. Ale z máku, který se pěstuje u nás, žádné psychotropní látky nevyrobíte, a tak se můžete bez obav pustit třeba do našeho lahodného dezertu. Kromě makového těsta je jeho hlavní součástí lahodný vanilkový krém.
makový zákusek
Rychlý recept na vynikající dezert. (zdroj foto: electropiknik.cz)

Makový zákusek – ingredience

Na těsto na makový zákusek budete potřebovat:

  • 6 vaječných bílků
  • 125 g hladké mouky
  • 75 g mletého máku
  • 75 ml plnotučného mléka
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • Pár kapek vanilkového extraktu

Na pudinkový krém si připravte

  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 4 vaječné žloutky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • Pár kapek vanilkového extraktu

A na čokoládovou polevu je třeba:

  • 100 g hořké čokolády na vaření
  • 25 g kokosového oleje nebo másla

Příprava

V dostatečně velké míse si vyšlehejte vaječné bílky s cukrem do tuhého sněhu. Do sněhu postupně zapracujte mák, kokos, mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec přidejte pár kapek vanilkového extraktu podle instrukcí uvedených na etiketě lahvičky.

Těsto pořádně zpracujte, aby bylo hladké a stejnoměrné. Pak ho přelije na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby. Těsto se peče při teplotě 190 °C po dobu přibližně 20 minut.

V mezičase si připravte pudinkový krém. Vaječné žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem. Mléko dejte na plotnu a na mírném plamenu jej přiveďte k varu. Za stálého míchání v něm rozmíchejte pudinkový prášek.

Jakmile pudink začne houstnout, přimíchejte do něj vyšlehané žloutky a po minutě stálého míchání odstavte z plotny. Když začne pudink stydnout, důkladně v něm rozmíchejte na kousky nakrájené máslo. Hotový krém si rozdělte na dvě stejné poloviny.

Upečené těsto nechte vystydnout na pokojovou teplotu a rozdělte ho na tři stejně velké díly. První díl položte na tác a potřete jej polovinou pudinkového krému. Na krém položte druhý díl těsta a ten potřete zbytkem krému. Nakonec přiložte třetí díl těsta. Ten dozdobte čokoládovou polevou z čokolády rozpuštěné ve vodní lázni spolu s kokosovým olejem nebo máslem.

K TÉMATU  I tiramisu může být ještě lepší. Vyzkoušejte náš tiramisu dort

Hotový dezert dejte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby krém i poleva zatuhly. Dezert skvěle chutná se švestkami nebo povidly, ale můžete jej podávat i samotný. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Makovec s višňovou marmeládou vám zachutná. Pusťte se do pečení!

Makový dezert plný třešní a ořechů. Vyzkoušejte královskou dobrotu!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek