Makový koláč, který strčí do kapsy všechny makovce
Koláč můžete ještě před pečením přizdobit drobenkou, skvělý je ale i bez ní. Pokud si však chcete dopřát opravdu skvělý chuťový zážitek, můžete cukr v náplni nahradit medem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Ingredience na makový koláč
- 200200ghladké mouky
- 100100gmásla nebo Hery
- 8080gmoučkového cukru
- špetka soli
- 400400mlplnotučného mléka
- 150150gmascarpone
- 150150gmletého máku
- 100100gmoučkového cukru
- 100100gjemné krupičky
- 7575gmásla nebo Hery
- 11ksvejce
- 11balenívanilkového cukru
- špetka soli
Postup:
Mléko nalejte do středně velkého kastrolu, postavte ho na plotnu na nejmenší možný plamen a za stálého míchání do něj postupně přidávejte změklé a na kostičky nakrájené máslo, mák, cukr a vanilkový cukr. Mléko přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Pak do něj začněte postupně rozmíchávat krupičku. Když začne směs houstnout, odstavte ji z plotny a ještě ji chvilku promíchávejte. Pak nechte makovou směs odpočinout.
V mezičase si vyšlehejte zlehka prosolená vejce s mascarpone. Měl by vzniknout lehký a jemný lesklý krém. Tento krém po částech zapracujte do makové směsi. Nejlepší je na to stolní mixér na nízké obrátky. Hotovou makovou náplň můžete nechat zpracovávat mixérem i v době, kdy se budete věnovat přípravě těsta, alespoň se vám nezačne hrudkovatět.
Těsto je o poznání jednodušší. Prosejte si mouku, zlehka ji prosolte a zapracujte do ní změklé máslo nebo Heru. Pak přidejte také cukr a vše důkladně propracujte, aby bylo těsto stejnoměrné a vláčné. Polovinu těsta rovnou přelijte do formy na pečení vyložené pečicím papírem. Na těsto navrstvěte makovou náplň, pokud možno tak, aby se nedotýkala stěn formy. Nakonec koláč přelijte zbytkem těsta.
Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Podle velikosti formy bude hotový za 45-55 minut. Podávejte ještě teplý.