Středa , 30. 10. 2024

Tadeáš

Lívance na domácí stůl. Jak připravit ty nejlepší?

Lívance jsou výborné na snídani, oběd i večeři. Určitě jste je už vyzkoušeli v každou denní dobu, jsou totiž rychlé a pokud na ně má člověk chuť, stačí smíchat pár surovin a je to! Víte, že neexistuje jen jeden recept na lívance? Navíc je můžete doplnit mnoha různými surovinami.
lívance
Lívance jsou oblíbenou snídaní, po které se budete oblizovat. (foto: 123RF)

Čím je možné lívance doplnit? Třeba marmeládou, zakysanou smetanou, medem, ovocem či dokonce javorovým sirupem! Záleží jen na vás, čím si lívance osladíte a jakou formu jím dáte.

Lívance s kefírem a džemem

Že lívance s kefírem ještě neznáte? Tak to je opravdu škoda! Jsou velice časté například v ruské kuchyni, které jsme (ať chceme nebo ne, jelikož jsme taky Slované) tak trochu součástí.

Ingredience

  • 400 ml kefíru,
  • 3 vejce,
  • 2 lžíce cukru,
  • špetku soli,
  • 2,5 hrnku mouky,
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody,
  • olej na smažení,
  • váš oblíbený džem.

Postup přípravy:

  1. Vejce lehce rozšleháme s cukrem a solí, přidáme kefír a promícháme. Přidejte jedlou sodu.
  2. Jakmile na těstě uvidíte malé bublinky (soda začala působit), přidejte mouku, promíchejte a nejlépe nechte těsto 10 minut odstát někde v chladu.
  3. Těsto na lívance či palačinky se nechává odstát v každém receptu, zajistí to totiž u správnou konzistenci, těsto si v lednici odpočine a všechny suroviny se propojí.
  4. Potom už si jen nahřejte pánev, na kterou nalijete slunečnicový olej ke smažení. Když se olej zahřeje, snižte teplotu a nalijte naběračkou první lívaneček.
  5. Smažte dozlatova z obou stran.

Ještě teplé lívance (nejlépe prokládané papírovými ubrousky, aby vsákly zbytečný olej na povrchu) servírujte na stůl spolu s džemem. Ideálně pokud máte doma džemů víc – můžete je dát na stůl a každý si zvolí, co chutná právě jemu.

A jaké jsou nejvhodnější lívance pro malé děti?

Variant je bezpočet, ale nejčastěji maminky dělají svým dětem lívance banánové, které jsou přirozeně sladké, a navíc zasytí. Pokud chcete zdravou variantu, můžete je dělat s rýžovou moukou, která je pro nejmenší děti ideální. Potřebovat budete jen onu mouku a několik vajec. Záleží na tom, jaké množství chcete, vše ale mžete odhadnout od oka.

K TÉMATU  7 chyb, kterými zmaříte hubnutí hned po ránu

Poměr je asi následující: na jeden větší banán připadnou 2 vejce. Pro děti je na smažení nejlepší kokosový olej, který najdete v každé zdravé výživě a někdy i v obyčejné drogerii. Pokud chcete svým dětem dopřát sladší verzi lívanců, přidejte do směsi med, agávový, javorový, datlový či rýžový sirup. Ozdobit je můžete ovocem, nebo strouhaným kokosem. Abyste docílili hutnějších a nadýchanějších lívanců, můžete do mouky přidat kypřící prášek, který se prodává i bez fosfátů.

Pokud je tato verze na vás moc zdravá a pro děti se vařit nechystáte, můžete kouknout na jiné banánové recepty tady.

Znáte americké lívance

Jedním z trendů jsou nyní americké lívance, které můžeme vidět často v televizi, hlavně jako vyskládané do skvěle vypadajícího komínku a zalité javorovým sirupem. Už na ně máte taky chuť? Tak pokud vás nezaujaly ruské lívance s kefírem, můžete se přiklonit k Západu a vyzkoušet si jejich tradiční verzi.

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 200 ml mléka,
  • 2 lžíce cukru,
  • 2 lžičky prášku do pečiva,
  • 1 lžíce másla,
  • špetka soli.

Postup přípravy

  1. Rozmíchejte vejce se solí a přidejte trošku mléka.
  2. Poté už jen přisypávejte hladkou mouku (nezapomeňte do ní přisypat prášek do pečiva, aby lívance nakynuly!), cukr a zbytek mléka dolijte po troškách.
  3. Vše důkladně promíchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.
  4. Směs vyšlehejte do hustého těsta a nechte jej odstát půl hodiny v ledničce. Děje se tak proto, aby nabobtnalo.

Poté rozehřejte na pánvi kousek sádla a klasicky vylijte naběračkou těsto a smažte dozlatova. Ještě teplé lívance vyskládejte do komínku a přelijte javorovým sirupem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů na zdravé, chutné a levné snídaně, které prospějí vaší linii

Americké palačinky, které připomínají naše lívance

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek