Lívance na domácí stůl. Jak připravit ty nejlepší?
Čím je možné lívance doplnit? Třeba marmeládou, zakysanou smetanou, medem, ovocem či dokonce javorovým sirupem! Záleží jen na vás, čím si lívance osladíte a jakou formu jím dáte.
Lívance s kefírem a džemem
Že lívance s kefírem ještě neznáte? Tak to je opravdu škoda! Jsou velice časté například v ruské kuchyni, které jsme (ať chceme nebo ne, jelikož jsme taky Slované) tak trochu součástí.
Ingredience
- 400 ml kefíru,
- 3 vejce,
- 2 lžíce cukru,
- špetku soli,
- 2,5 hrnku mouky,
- 1 čajovou lžičku jedlé sody,
- olej na smažení,
- váš oblíbený džem.
Postup přípravy:
- Vejce lehce rozšleháme s cukrem a solí, přidáme kefír a promícháme. Přidejte jedlou sodu.
- Jakmile na těstě uvidíte malé bublinky (soda začala působit), přidejte mouku, promíchejte a nejlépe nechte těsto 10 minut odstát někde v chladu.
- Těsto na lívance či palačinky se nechává odstát v každém receptu, zajistí to totiž u správnou konzistenci, těsto si v lednici odpočine a všechny suroviny se propojí.
- Potom už si jen nahřejte pánev, na kterou nalijete slunečnicový olej ke smažení. Když se olej zahřeje, snižte teplotu a nalijte naběračkou první lívaneček.
- Smažte dozlatova z obou stran.
Ještě teplé lívance (nejlépe prokládané papírovými ubrousky, aby vsákly zbytečný olej na povrchu) servírujte na stůl spolu s džemem. Ideálně pokud máte doma džemů víc – můžete je dát na stůl a každý si zvolí, co chutná právě jemu.
A jaké jsou nejvhodnější lívance pro malé děti?
Variant je bezpočet, ale nejčastěji maminky dělají svým dětem lívance banánové, které jsou přirozeně sladké, a navíc zasytí. Pokud chcete zdravou variantu, můžete je dělat s rýžovou moukou, která je pro nejmenší děti ideální. Potřebovat budete jen onu mouku a několik vajec. Záleží na tom, jaké množství chcete, vše ale mžete odhadnout od oka.
Poměr je asi následující: na jeden větší banán připadnou 2 vejce. Pro děti je na smažení nejlepší kokosový olej, který najdete v každé zdravé výživě a někdy i v obyčejné drogerii. Pokud chcete svým dětem dopřát sladší verzi lívanců, přidejte do směsi med, agávový, javorový, datlový či rýžový sirup. Ozdobit je můžete ovocem, nebo strouhaným kokosem. Abyste docílili hutnějších a nadýchanějších lívanců, můžete do mouky přidat kypřící prášek, který se prodává i bez fosfátů.
Pokud je tato verze na vás moc zdravá a pro děti se vařit nechystáte, můžete kouknout na jiné banánové recepty tady.
Znáte americké lívance
Jedním z trendů jsou nyní americké lívance, které můžeme vidět často v televizi, hlavně jako vyskládané do skvěle vypadajícího komínku a zalité javorovým sirupem. Už na ně máte taky chuť? Tak pokud vás nezaujaly ruské lívance s kefírem, můžete se přiklonit k Západu a vyzkoušet si jejich tradiční verzi.
Ingredience:
- 150 g hladké mouky,
- 1 vejce,
- 200 ml mléka,
- 2 lžíce cukru,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- 1 lžíce másla,
- špetka soli.
Postup přípravy
- Rozmíchejte vejce se solí a přidejte trošku mléka.
- Poté už jen přisypávejte hladkou mouku (nezapomeňte do ní přisypat prášek do pečiva, aby lívance nakynuly!), cukr a zbytek mléka dolijte po troškách.
- Vše důkladně promíchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.
- Směs vyšlehejte do hustého těsta a nechte jej odstát půl hodiny v ledničce. Děje se tak proto, aby nabobtnalo.
Poté rozehřejte na pánvi kousek sádla a klasicky vylijte naběračkou těsto a smažte dozlatova. Ještě teplé lívance vyskládejte do komínku a přelijte javorovým sirupem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
5 tipů na zdravé, chutné a levné snídaně, které prospějí vaší linii