Babiččiny ledovky: Udělejte si Vánoce ještě sladší s třípatrovým cukrovím
Vánoční ledovky (setkat se můžete i s názvem ledovce) jsou tradiční cukroví, které obohatí každou sváteční tabuli. Navíc se při jejich pečení nepředřete, vystačíte si s jedním základem těsta, do něhož jen přimícháte oříšky a kakao. A tak rychle zjistíte, že upéct tohle třípatrové cukroví je jen o malinko těžší než připravit stejné množství lineckého.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vánoční šuhajdy s ořechy a rumem. Znáte toto tradiční cukroví?
Hledáte netradiční vánoční cukroví? Zkuste oříškové sušenky s karamelem
Vánoční ledovky
- 500500gpolohrubé mouky
- 400400gmásla
- 44vejce
- 350350gmoučkového cukru
- 250250mlplnotučného mléka
- 120120gvlašských ořechů
- 2525ghrubé mouky
- 2020gvanilkového pudinkového prášku
- 2020gholandského kakaa
- 11baleníkypřicího prášku
- 11balenívanilkového cukru
Postup:
Nejprve zadělejte ve větší míse těsto na korpus, které se skládá z 250 g másla, 300 g moučkového cukru, polohrubé mouky s práškem do pečiva a dvou vajec. Těsto pořádně zpracujte, aby získalo typickou konzistenci pro těsto na cukroví. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte do ledničky na jeden den odpočinout.
Odpočaté těsto si rozdělte na tři nestejně velké díly. První má 400 gramů a zůstane tak jak je. Druhé má 380 gramů, do něj přijde holandské kakao. Poslední díl má 280 gramů, do něj přidejte najemno nadrcené vlašské ořechy. Všechny tři díly těsta si následně vyválejte a vykrajujte z nich kolečka. Protože jsou stejně velká, měli byste z každého mít stejný počet koleček. Kolečka vyskládejte na plech s pečicím papírem a dejte na 15-20 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C.
Zatímco se kolečka pečou, připravte si krém na jejich slepování. Mléko zahřejte ve vodní lázni a postupně do něj vmíchejte hrubou mouku, zbývajících 50 g cukru, vanilkový cukr, dvě vejce a prášek vanilkového pudinku. Za stálého míchání vám krém začne houstnout. Až získá konzistenci krupicové kaše, stáhněte ho z vodní lázně a zašlehejte do něj zbylé máslo.
Jednotlivá kolečka cukroví slepujte tenkou vrstvou krému vždy ve stejném pořadí – čokoládové, oříškové a nakonec bílé. Hotové ledovky ještě můžete dozdobit čokoládovou nebo bílou polevou, na kterou můžete přidat oříšek či mandli. Slepená kolečka nechte pořádně zatuhnout, nejlépe ve spíži nebo jiné chladnější místnosti.