Křehké domácí sušenky, které potěší vaše chuťové pohárky
Vyzkoušejte tento dokonalý recept na sušenky, které se jen rozplývají na jazyku. Jsou rychlé a snadné.
Co budete potřebovat k upečení sušenek?
Před zahájením cukrářských prací si obstarejte tyto suroviny:
- jedno vejce
- 55 gramů cukru (moučka, nebo krystal)
- lžičku vanilkového cukru
- špetku soli
Také budete potřebovat: 110 gramů změklého másla, 220 gramů hladké mouky, lžičku kypřícího prášku a lžíci kakaového prášku.
Jak postupovat při přípravě sušenek?
V hlubší míse si vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak přidejte špetku soli a vanilkový cukr. Následně přijde do vaječné hmoty i změklé máslo, mouka a kypřící prášek. Těsto vypracujte rukama, aby bylo hladké a dobře se propojily všechny výše uvedené ingredience. Posléze jej vyjměte z mísy a dejte na pomoučený vál, kde jej ještě propracujte. Rozdělte hmotu na dvě poloviny a jednu ochuťte kakaovým práškem, který do těsta poctivě zakomponujte. Vyválejte z obou těst válečky a spojte je k sobě. Vznikne vám tak dvoubarevné těsto na sušenky s příchutí kakaa a vanilky. Z válečku pak odtrhávejte kousky těsta a tvořte stejně velké kuličky, které umístěte na plech vystlaný pečícím papírem. Až spotřebujete všechno těsto a kuličky budou připravené, posypte je ještě krystalovým cukrem na povrchu. Dejte nakonec péct do trouby zhruba na patnáct minut při 160 stupních Celsia. Sušenky krásně zezlátnou. Až se upečou, je možné sušenky ještě zaprášit moučkovým cukrem, nebo polít čokoládovou polevou. Chroupat je můžete u nějakého dobrého filmu, nebo si je přibalit k svačině. Uchovávejte je na suchém a chladném místě v neprodyšné nádobě. Nejlépe plechovce. Při správném skladování vydrží i několik týdnů. Dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Nejlepší pudinkový dezert, co jste kdy jedli! Vyzkoušejte jej