Vyzkoušejte krakovský tvarohový koláč na plech
Je nadýchaný a přitom má křupavý korpus. Recept sice pochází z Polska, ale tenhle zákusek se peče i ve Slezsku a na severu Moravy. Je oblíbený nejen kvůli své chuti, ale i praktičnosti. Je to totiž tvarohový koláč na plech.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
15 minutový dezert s tvarohem jen z pár ingrediencí
Čokoládový koláč s tvarohem pohladí vaše smysly a potěší chuťové buňky
Ingredience na tvarohový koláč na plech
- 300300ghladké mouky
- 150150gmásla
- 125125gmoučkového cukru
- 33lžícevanilkového cukru
- 11ksvejce
- 11kgplnotučného tvarohu
- 250250gmoučkového cukru
- 100100grozinek
- 2525gbramborového nebo kukuřičného škrobu
- 22balenívanilkového cukru
- špetka soli
- 11baleníbílé cukrářské polevy
- 11ksvaječný žloutek
Postup:
V misce si zadělejte na těsto. Nejlepší je na jeho zpracování použít kuchyňského robota. Do změklého másla o pokojové teplotě nejprve zapracujte cukr s vanilkovým cukrem, pak vejce a nakonec do těsta prosejte mouku.
Těsto důkladně vypracujte, a pak si ho rozdělte na dvě části, odhadem na jednu a dvě třetiny. Oba díly zabalte zvlášť do potravinářské fólie a dejte je do lednice odpočívat asi na dvě hodiny. Pak si větší část těsta rozválejte a napěchujte ji na plech vyložený pečicím papírem. Korpus pečte 10-15 minut při teplotě 180 °C.
Zatímco se vám těsto peče, připravte si tvarohovou vrstvu. I v tomto případě vám přijde k duhu kuchyňský robot. Všechna vejce si rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem, a pak do něj postupně přidávejte jeden žloutek za druhým. Jednotlivé žloutky prokládejte jednou až dvěma polévkovými lžícemi tvarohu.
Směs nechte několik minut zpracovávat robotem, aby se hezky spojila. Pak do ní zapracujte bramborový škrob, odstavte ji z robota a ručně do ní opatrně vmíchejte rozinky. Nakonec z lehce osolených bílků vyšlehejte tuhý sníh, který do tvarohové směsi zapracujte také.
Tvarohový krém navrstvěte na upečený korpus. Zbytek těsta si rozválejte a nařežte jej na tenké plátky, ze kterých na tvarohu vytvarujte typickou mřížku. Tu následně potřete vyšlehaným žloutkem. Pak dejte zákusek péct na 45-55 minut při teplotě 180 °C. Upečený koláč na plech přizdobte bílou cukrářskou polevou. Jakmile poleva zatuhne, můžete jej servírovat.