Koláč z Granka vás vrátí do dětských let. Recept je velmi jednoduchý
Ingredience na koláč z Granka
Na koláč z Granka budete potřebovat:
- 750 g hladké mouky
- 700 g jablek
- 300 ml plnotučného mléka
- 250 g moučkového cukru
- 125 ml oleje nebo 150 g Hery
- 40 g Granka
- 20 g holandského kakaa
- 10 g mleté skořice
- 10 g jedlé sody
- 2 celá vejce
- 1 balení prášku do pečiva
- Špetka soli
Příprava
Vejce si vyšlehejte spolu s přibližně polovinou cukru do husté pěny. Za stálého šlehání do nich přidejte olej nebo změklou a na kousky nakrájenou Heru. Následně přidejte aromatické sypké suroviny – Granko, holandské kakao a skořici.
Do tohoto základu postupně zapracujte hladkou mouku s prosetým práškem do pečiva a jedlou sodou, druhou polovinu cukru a mléko. Nakonec si těsto přisolte. Hotové těsto nechte v nádobě, přetáhněte ji potravinářskou fólií a dejte na jednu hodinu do lednice.
Do odpočatého těsta zapracujte jablka. Ta nejprve pečlivě omyjte, zbavte slupky a okrájejte z nich jadřince, stopky i bubáky. Očištěná jablka nastrouhejte na středně velkém struhadle a pak je opatrně přimíchejte do těsta, abyste je zbytečně nepomačkali.
Hotové těsto přelijte na plech na pečení vystlaný pečicím papírem a dejte ho péct do trouby předehřáté na 180 °C. Koláč bude hotový přibližně za půl hodiny.
Kolár můžete servírovat teplý i vystydlý. Teplý chutná skvěle se zakysanou smetanou a posypaný Grankem. Vystydlý koláč je lepší přizdobit šlehačkou. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Kokosový koláč zvládne každá správná hospodyňka během chvíle. Po upečení se po něm jenom zapráší