Luxusní jablečný dort na křehkém piškotovém korpusu
Opravdu luxusní jablečný dort se šťavnatým pudinkem a smetanovým krémem. Dort můžete dozdobit polevou dle svého gusta nebo sáhnout po osvědčené klasice – nastrouhat na něj hořkou čokoládu!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Netradiční jablečný koláč s tvarohovým krémem nejen pro víkendy
Jablečný dort
- 5050gmoučkového cukru
- 4040ghladké mouky
- 1010gkukuřičného škrobu
- 33ksvajec
- 11baleníkypřicího prášku
- 11balenívanilkového cukru
- 11kgjablek
- 150150mlvody (podle potřeby víc)
- 100100gkrupicového cukru
- 11balenívanilkového pudinku
- 300300mlsmetany ke šlehání
- 150150mlzakysané smetany
- 5050gmoučkového cukru
- 11baleníztužovače šlehačky
- 11tabulkahořké čokolády
Postup:
Vejce si rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte spolu s cukrem do hutného sněhu. Pak stáhněte robota na pomalé otáčky a do těsta postupně zapracujte mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, škrob a nakonec i žloutky. Těsto nechte zpracovávat alespoň 5 minut a pak ho přelijte do formy vyložené pečicím papírem.
Korpus pečte při teplotě 180 °C po dobu 20-25 minut. Čím déle jej budete péct, tím křupavější bude. Ale pozor, aby se vám nezačal připalovat.
Zatímco se vám peče korpus, omyjte, oloupejte a vykrájejte si jablka. Pak je nakrájejte na kousky, vložte do většího hrnce, podlijte trochou vody a duste do změknutí. Množství vody záleží hlavně na odrůdě a šťavnatosti vašich jablek.
Do změklých jablek rozmíchejte pudinkový prášek a za stálého míchání nechte jablka na mírném plamenu, dokud směs nezhoustne. Pak je z plotny odstavte. Hotový pudink rovnoměrně navrstvěte na upečený korpus.
Nakonec si připravte smetanový krém. Šlehačku vyšlehejte spolu s cukrem, pak stáhněte robota na pomalé otáčky a za stálého šlehání do krému zapracujte zakysanou smetanu. Na závěr přidejte ztužovač do šlehačky. Ten je obvykle třeba rozpustit v troše převařené vody.
Hotový krém navrstvěte na jablečný pudink a na závěr dort zasypte strouhanou čokoládou. Pak ho dejte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby dobře zatuhl.