Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Luxusní jablečný dort na křehkém piškotovém korpusu

Upéct korpus tak lehký a křehký, jako to umí ti nejlepší cukráři, je snazší, než si myslíte. Můžete postupovat třeba podle našeho dnešního receptu. Ale nejde jen o piškotový korpus, máme pro vás rovnou celý dort.
jablečný
ilustrační obrázek

Opravdu luxusní jablečný dort se šťavnatým pudinkem a smetanovým krémem. Dort můžete dozdobit polevou dle svého gusta nebo sáhnout po osvědčené klasice – nastrouhat na něj hořkou čokoládu!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Netradiční jablečný koláč s tvarohovým krémem nejen pro víkendy

Tenhle nepečený jablečný krémeš prostě musíte zkusit

Jablečný dort

porce
g / porce
Ingredience na korpus:
  • 50
    50
    g
    moučkového cukru
  • 40
    40
    g
    hladké mouky
  • 10
    10
    g
    kukuřičného škrobu
  • 3
    3
    ks
    vajec
  • 1
    1
    balení
    kypřicího prášku
  • 1
    1
    balení
    vanilkového cukru
Ingredience na jablečný pudink:
  • 1
    1
    kg
    jablek
  • 150
    150
    ml
    vody (podle potřeby víc)
  • 100
    100
    g
    krupicového cukru
  • 1
    1
    balení
    vanilkového pudinku
Ingredience na smetanový krém:
  • 300
    300
    ml
    smetany ke šlehání
  • 150
    150
    ml
    zakysané smetany
  • 50
    50
    g
    moučkového cukru
  • 1
    1
    balení
    ztužovače šlehačky
Na ozdobu:
  • 1
    1
    tabulka
    hořké čokolády

Postup:

  1. Vejce si rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte spolu s cukrem do hutného sněhu. Pak stáhněte robota na pomalé otáčky a do těsta postupně zapracujte mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, škrob a nakonec i žloutky. Těsto nechte zpracovávat alespoň 5 minut a pak ho přelijte do formy vyložené pečicím papírem.

  2. Korpus pečte při teplotě 180 °C po dobu 20-25 minut. Čím déle jej budete péct, tím křupavější bude. Ale pozor, aby se vám nezačal připalovat.

  3. Zatímco se vám peče korpus, omyjte, oloupejte a vykrájejte si jablka. Pak je nakrájejte na kousky, vložte do většího hrnce, podlijte trochou vody a duste do změknutí. Množství vody záleží hlavně na odrůdě a šťavnatosti vašich jablek.

  4. Do změklých jablek rozmíchejte pudinkový prášek a za stálého míchání nechte jablka na mírném plamenu, dokud směs nezhoustne. Pak je z plotny odstavte. Hotový pudink rovnoměrně navrstvěte na upečený korpus.

  5. Nakonec si připravte smetanový krém. Šlehačku vyšlehejte spolu s cukrem, pak stáhněte robota na pomalé otáčky a za stálého šlehání do krému zapracujte zakysanou smetanu. Na závěr přidejte ztužovač do šlehačky. Ten je obvykle třeba rozpustit v troše převařené vody.

  6. Hotový krém navrstvěte na jablečný pudink a na závěr dort zasypte strouhanou čokoládou. Pak ho dejte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby dobře zatuhl.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
střední recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek