Dýňové tartaletky s ořechovým sypáním oslní i po Halloweenu
Tartaletky jsou francouzské košíčky, které můžete naplnit v podstatě čímkoliv. Jsou tvořené klasickým lineckým těstem a krémovou náplní. Jsou proto ideální pro zpracování přebývajících kusů dýně, které vám doma zbyly po Halloweenu. Dýňové tartaletky v sobě snoubí vanilkovou a kořeněnou chuť a vlašské ořechy už jsou potom jen pověstnou třešničkou na dortu.
TIP: Z bílků, které vám při přípravě tartaletek zbydou, můžete vyšlehat tuhý sníh a tartaletky s ním dozdobit duchařskými motivy. Případně je můžete zpracovat na sněhové „duchařské“ pusinky.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vyšvihněte perfektní čokoládové košíčky a zpestřete si Vánoce
Recepty ze zahrádky: Je to dýně, ale chutná jako cuketa. Seznamte se s patizonem
Dýňové tartaletky
- 250250ghladké pšeničné mouky
- 6060gmoučkového cukru
- 11sáčekvanilkového cukru
- 150150gmásla
- 22ksvejce M
- 350350gdýně hokaido
- 100100gtřtinového cukru
- 11lžičkaskořice
- 33lžícezakysané smetany
- 33ksvejce M
- 55kapekvanilkové esence
- 100100gvlašských ořechů
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto. Dvě vejce si rozklepneme a žloutky promícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem metličkou. Jakmile se propojí, přidáme povolené máslo a mouku a ručně vypracujeme tvárné těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a odložíme vychladit do lednice alespoň na hodinu.
Zatímco se těsto chladí, oloupeme si dýni a nakrájíme ji na menší kostky. Ty vložíme do hrnce a uvaříme doměkka. Necháme zchladnout.
Nyní se vrátíme k těstu. Vyndáme ho z lednice a na pomoučněném válu ho rozválíme na silnější plát. Z něj vykrajujeme kolečka o velikosti formičky na tartaletky. Formičky si vymažeme máslem a poté do nich těsto vmáčkneme. Připravené tartaletky ve formičkách vložíme zpět do lednice, aby nám těsto nestihlo příliš povolit, zatímco budeme připravovat krém.
Zbývající tři vejce si rozklepneme a žloutky metličkou promícháme se skořicí, vanilkovou esencí a cukrem. Dýni si v robotu rozmixujeme na kaši, kterou přidáme ke žloutkům. Nakonec vmícháme do krému zakysanou smetanu a vymísíme hladký krém.
Tartaletky vyndáme z lednice a naplníme je dýňovým krémem. Vlašské ořechy si nasekáme nahrubo v robotu a tartaletky s nimi posypeme. Dýňové tartaletky pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut.