Oblíbená italská lahůdka: Dušené mušle Vongole s česnekem a houbami
Než vám zde ale napíšeme návod na tento vynikající recept, tak musí přijít pár důležitých upozornění.
Dávejte si velký pozor, až budete mušle (máme na mysli živé) kupovat, aby nebyly otevřené, nezapáchaly či nebyly rozbité. Pokud budou vykazovat některý z těchto příznaků, okamžitě je vyhoďte, neboť jsou zkažené. V případě zamražených či chlazených toto neplatí!
Až si živé mušle pořídíte, naložte je nejlépe na půl den až jeden celý do osolené vody (cca 2 lžice mořské soli), kterou budete v průběhu dne spolu se solí vyměňovat. Jestliže vás ale čeká důležitá večeře, tak bude stačit i hodina. Ovšem pamatujte, že čím déle, tím lépe. Mušle pak už jen propláchněte. Tímto jsou připraveny k dalšímu zpracování. Opět, tento postup u mražených či chlazených neplatí. Ale můžete to vyzkoušet – u mražených po rozmražení. Mušlím by to mělo dodat příjemně slanou chuť.
Nyní jsme vám řekli vše důležité a podstatné a tak… Můžeme pokračovat dál.
Pro 2 až 4 porce potřebujeme…
Na dušené mušle si připravíme:
- 3 polévkové lžíce nesoleného másla
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 šálek najemno nakrájených hub
- 4 stroužky česneku, namletý nebo na jemno nasekaný
- 2 šalotky nakrájené na tenké plátky
- 1 šálek bílého suchého vína
- 1 šálek ze šťávy ze škeblí (jak jsme je nakládali na den či hodinu) a nebo 1 šálek vody
- 24 až 48 mušlí (asi 12 na osobu) malé a čerstvé nejlépe vyčištěné a dobře opláchnuté
- 4 šálky vařených těstovin Linguine (ale záleží na vaší volbě, jaké těstoviny vám chutnají)
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti a volby
- 2 až 3 polévkové lžíce čerstvě nasekané petrželky na ozdobu
Jak postupujeme:
Ve větší pánvi pomalu rozehřejeme máslo spolu s olivovým olejem při nízké teplotě. Poté přidáme houby, česnek a šalotku a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty nebo do měkka. Přidáme víno, šťávu z škeblí/vodu a mušle. Zakryjeme a vaříme po dobu 8 až 9 minut nebo dokud se mušle neotevřou. Pokud se nějaká škeble neotevře, vyhoďte ji, protože se opět jedná o špatnou mušli (ať už byla živá či zamražená/chlazená).
Rozdělte těstoviny do misek či na talířky a na to naservírujte škeble s česnekem a houbami. Vývar poté dochuťte solí a pepřem a ten nalijte na těstoviny se škeblemi. Ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme.
Dodejte omáčce šmrnc
Po uvaření odstraníme mušle, vrátíme vývar zpět na sporák a přivedeme pomalu k varu.
V malé misce smícháme 4 lžičky hladké mouky a 4 lžičky měkkého másla a promícháme.
Tuto směs přidáme do již hotového vývaru a za stálého míchání vaříme po dobu 2-3 minut nebo dokud omáčka mírně nezhoustne. Když je omáčka hotová, přelijeme ji jemně přes mušle a těstoviny.
Dobrou chuť!