Luxusní domácí dort z jablečného těsta. Vyzkoušíte?
Ingredience na domácí dort
Na upečení korpusu na domácí dort si připravte
- 700 g jablek
- 250 g moučkového cukru
- 250 ml plnotučného mléka
- 150 ml rostlinného oleje
- 50 g Granka
- 25 g holandského kakaa
- 15 g skořice
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- Špetku soli
Na krém budete potřebovat:
- 500 ml zakysané smetany
- 100 g Granka
Na čokoládovou polevu si nachystejte:
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g moučkového cukru
- 40 g másla
Příprava
Vejce si rozklepněte do mísy, zlehka je prosolte a spolu s cukrem je vyšlehejte do hutného krému. Do krému postupně zapracujte mléko, olej a holandské kakao s Grankem. Pak přidejte prášek do pečiva se skořicí. Místo skořice můžete využít také skořicový cukr. Nakonec do těsta zapracujte mouku tak, aby bylo hladké. Těsto přetáhněte potravinářskou fólií a nechte ho chvíli odpočinout.
V mezičase si očistěte, oloupejte a vykrájejte jablka. Ta pak nahrubo nastrouhejte a jemně zapracujte do odpočatého těsta. Těsto přelijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Upečené bude za 25-30 minut. Že je hotové nejsnáze poznáte, když do něj bodnete špejlí.
Zatímco se vám peče korpus, připravte si krém a polevu. Krém je snazší, zakysanou smetanu stačí vyšlehat s Grankem a máte hotovo. Čokoládu na polevu je třeba rozpustit ve vodní lázni. Do rozpuštěné čokolády nejprve rozmíchejte cukr a pak u změklé máslo.
Na upečený a vystydnutý korpus nejprve naneste asi dvoucentimetrovou vrstvu krému, kterou přelijte čokoládovou polevou. Zákusek pak dejte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby zatuhl. Podávejte chlazený, skvěle chutná dozdobený domácí šlehačkou. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT